Cluj – martie 2010

Din 8 martie pina in 18 martie 2010 (cu exceptia a citeva zile) mi-am desfasurat activitatea profesionala in Cluj.

Clujul e un oras intins pe mai multe dealuri. E ceva de urcat pe strazi, nici cu masina nu e usor !. Asa strazi in panta am intilnit doar la Roma ! Eu am fost doar in cartierul Zorilor. De asemenea am mai fost intr-o plimbare cu masina intr-o zona de blocuri noi precum si in zona centrala. Asa de multe blocuri noi nu am mai vazut in nici un oras din Romania. Venind dinspre Oradea te intimpina blocurile din Floresti, o comuna lipita de Cluj. Apoi sunt cele din oras, atit in cartierele existente cit si in zone noi in care a inceput sa se construiasca efectiv in ultimii ani. Nu stiu daca toate sunt locuite, dar efectiv cred ca sunt mii de apartamente disponibile.

Blocurile mai vechi sunt si ele foarte multe si se intind pe zone largi. Coborind de pe Calea Turzii se vede o priveliste extraordinara cu marea de blocuri:

Orasul este extraordinar de intins. Si cu zonele de blocuri noi si de vile se intinde si mai mult.

Circulatia masinilor este deosebit de dificila in orele de trafic forte. In cartiere insa se poate circula destul de lejer si se gasesc si locuri de parcare. In centru se gasesc foarte greu locui de parcare. Exista parcometre de la care se pot achizitiona tichete de parcare. Se poate plati cu monede, carduri de parcare cu cip si cu carduri bancare ( asta da !). Parcometrele sunt la fel cu cele din Arad:

In zona centrala majoritatea cladirilor sunt renovate. Se simte influienta stilului austro – ungar in arhitectura cladirilor:

De asemenea in zona centrala sunt mai multe biserici atit ortodoxe cit si catolice:

Pe o cladire din Cluj am vazut o retea de tepi din sirma, care sa impiedice porumbeii sa se aseze pe cladire si sa faca murdarie. Astfel de retele am mai vazut la scara mult mai larga la Venetia. Acolo erau peste tot, tocmai ca sa impiedice porumbeii sa se aseze si sa lase urme !

Foarte aproape de zona centrala am vazut o constructie care adaposteste o parcare acoperita. Este o cladire cu 5 etaje, iar la intrare era un indicator unde se puteau vedea cite locuri libere erau. Asa ceva am vazut doar la Viena ! In Romania nu am mai vazut o parcare etajata. Parcarea este administrata de Primarie. Deci se poate si in Romania sa avem parcari etajate ! Ma bucur sa vad si la noi o idee buna. Felicitari celor care au avut ideea !

Daca v-a placut ceea ce v-am povestit va invit si pe voi sa mergeti la Cluj.

Mai multe poze realizate la Cluj in data de 17.03.2010 puteti sa vedeti aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *