Concediu 2011 – Croatia – drumuri, civilizatie, turism

stema_croatiaSi in acest an am ales ca prima destinatie de vacanta Croatia. Impresia buna de anul trecut ne-a facut sa revenim aici cu mare placere. Si acum, dupa ce am venit de acolo, cred ca am facut din nou o alegere excelenta !

Croatia are ce arata tuturor celor care o viziteaza si am vazut ca nu sunt putini !

Iata si citeva date interesante despre Croatia:

– populatie: 4.381.352 locuitori

– suprafata continentala: 56.594 Kmp ( Romania are 237.500 kmp) 

– lungimea coastelor: 5.835 Km (Romania are 245 km)

– numarul de insule: 1.185 (din care doar 67 sunt locuite); cele mai mari insule sunt Krk and Cres (unde am si fost intr-o excursie)

– in 1991 si-a declarat independenta fata de fosta Yugoslavie si de atunci se numeste Republica Croatia.

Croatia e o tara care are ce arata. Are si munte si mare, are si autostrazi, are si statiuni turistice, are si Parcuri Nationale, parca totul e facut pentru turisti !

Autostrazile sunt peste tot si sunt de o calitate extraordinara. Toate sunt cu plata in sistem cu bariera la intrare si plata la iesire:

E o mare asemanare cu autostrazile italiene. Pretul e in functie de numarul de km parcursi, aproximativ 6 euro / 100 km. Dai un ban dar stii ca merita. Traseul este presarat cu multe tuneluri. Si drumurile obisnuite sunt excelente si multe dintre ele parca sunt sapate in stinca:

In unele locuri stincile sunt protejate de o plasa de sirma care e tinuta de greutati din beton. Interesant si util sistem !

Oricum peste tot in zona litoralului muntele se termina in mare. De aceea nici nu prea sunt plaje cu nisip ci doar cu stinci. Asta ar fi un dezavantaj, fata de un litoral clasic, dar limpezimea apei te face sa uiti de stinci si de toate inconvenientele lor !

In acest an am fost din nou in peninsula Istria, dar de data asta in partea vestica, in statiunea Lanterna de linga Porec. Pe drum am facut o escala la Zagreb unde am reusit sa facem si o scurta vizita in oras.

Nu numai drumurile sunt civilizate ci si oamenii. Peste tot te poti intelege si in engleza, franceza, italiana si germana. Se vede ca turismul e ceva foarte uzual, cel putin pe unde am fost noi (in peninsula Istria). Orasele vizitate sunt pline de influente italiene si austriece, in functie de stapinire vremelnica in regiune. Curatenia este prezenta peste tot. In statiunea Lanterna, acolo unde am stat, vedeam permanent (chiar si in mediul zilei) o persoana care patrula pe faleza si lua putinele gunoaie gasite ! Erau magazine destule, erau prezente toate marcile de moda dar si marcile clasice de market-uri. Peste tot era plin de cumparatori, atit localnici cit si turisti. Nu parea sa fi ajuns criza pe acolo, poate s-a speriat si a plecat spre alte zari…

Din nou am vazut multi turisti italieni, dar si olandezi, nemti, austrieci, unguri si din multe alte tari din Europa. In locurile unde am fost noi nu am intilnit romani. Am vazut doar doua masini cu numar de BH pe drum, la un loc de popas.

Fata de anul trecut am vazut ca au mai crescut si preturile. Pe un Euro se puteau primi 7,37 Kuna (la banca si la unele case de schimb), iar un litru de benzina costa in statiile INA, Petrol si OMV 9,94 Kuna. O bere buna nu se putea lua din supermarket cu mai putin de 8-9 Kuna (deci peste 1 Euro). Peste tot in orasele vizitate  era parcare cu plata – cu automate cu monede (ca si in Arad) – pt o ora de parcare pretul fiind de 6-8 Kuna, in functie de oras. Greu, dar am gasit totusi si locuri unde nu se platea parcarea ! Erau prezente in actiune si masini care ridicau masinile parcate neregulamentar sau care nu aveau platita parcarea. In unele orase am vazut de asemenea si dispozitive metalice de blocare a rotilor masinii:

 

 

Mai multe poze realizate pe drumurile din Croatia (majoritatea fiind facute din masina) puteti vedea aici.

In zilele urmatoare o sa postez comentarii despre orasele si alte locuri in care am fost in Croatia (Lanterna, Porec, Novigrad, Umag, Rovinj, Pazin, Tar si Pestera Baredine).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *