Concediu 2012 – Croatia – Dubrovnik – prima zi (11.07.2012)

Am stat in Croatia patru zile intregi si in fiecare zi am fost in Dubrovnik. De trei ori am fost dupa amiaza cu masina (erau 5 Km intre Mlini si Dubrovnik), iar intr-o zi am fost cu vaporul. Pt a vedea obiectivele de vizitat in Dubrovnik am utilizat ghidul Top 10 – Dubrovnik si Coasta Dalmata.

In dupa amiaza primei zile intregi in Croatia, am mers la Dubrovnik cu masina. Am urmarit indicatoarele rutiere am mers spre orasul vechi. Inainte de a ajunge acolo am mers si la un Mall din orasul nou. Aici am luat si Kuna de la bancomat. Pe un Euro se puteau primi 7,20 Kuna la casele de schimb din Dubrovnik (orasul vechi) si 7,25 Kuna la banca.

Pe drum am vazut si sistemul de parcare. Aproape peste tot era parcare cu plata. Plata se facea la parcometre cu monede (era o problema sa ai monede), iar la unele se putea plati si cu bancnote:

De asemenea erau si parcari subterane. Tarifele de parcare erau destul de mari si se platea parcare 24 h:

Zona I – cel mai aproape de orasul vechi (linga ziduri) – 30 Kuna / ora (aprox 4 Euro / ora)

Zona II – relativ aproape de orasul vechi – 10 Kuna / ora (aprox 1,4 Euro / ora)

Zona III – mai departe de orasul vechi si in zona de blocuri si apartamente – 5 Kuna / ora (aprox 0,7 Euro / ora)

Erau si parcari subterane unde pretul era de 20 Kuna / ora (aprox 2,8 Euro / ora) 

Am incercat sa gasim un loc de parcare in Zona II, dar la ora respectiva erau putine locuri libere. Pina la urma am gasit un loc in apropierea Telefericului – Cable Car – cu care se putea urca pe muntele Srd.

Cable Car functioneaza din 1969 si a fost distrus in timpul razboiului de independenta al Croatiei. Din 2010 a fost refacut si circula din nou. Cursele sunt aproximativ la fiecare jumatate de ora si biletul dus – intors pt un adult este de 87 Kuna:

Din Cable Car si de pe Muntele Srdj se vede o panorama extraordinara a orasului vechi:

In virf era un restaurant si un magazin pt suveniruri. Pe drumul de coborire am realizat si un film in care am surprins superbul peisaj vazut:

Dupa ce am coborit cu Cable Car, ne-am mai plimbat putin in zona, si intr-o parcare am vazut o masina Dacia 1300 inmatriculata in Croatia:

Iata ca si in Dubrovnik mai sunt Dacii care circula !

Vremea a trecut pe nesimtite si a trebuit sa ne intoarcem spre Mlini. In prima zi nu am reusit sa intram in orasul vechi, dar in urmatoarele trei zile urma sa-l batem  peste tot.

Toate imaginile realizate in Dubrovnik in 11.07.2012 le puteti vedea aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *