Paris – Tour Eiffel

Primul obiectiv vizitat la Paris a fost Tour Eiffel. Iata citeva date despre acesta.

Turnul Eiffel (Tour Eiffel) este o construcție faimoasă pe schelet de oțel din Paris ce măsoară 320 m înălțime. Turnul a devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susținător al său și a cumpărat brevetul. Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului și lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual.

Structura a fost construită între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai. Lifturile originale funcționau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice.

Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri datorită contracției și dilatării aliajului de metale.

La început, Eiffel a primit permisiunea de a lăsa monumentul în viață timp de 20 de ani, dar ținând cont că oferea o serie de beneficii în domeniul comunicațiilor, s-a renunțat la demontarea sa.

Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.

Turnul Eiffel este înscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 și face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1991, împreună cu alte monumente pariziene.

Iata asadar un monument simbol a Frantei, pe care am pornit sa-l vizitam in 07.11.2012. Pe site-ul turnului – www.tour-eiffel.fr – puteti gasi toate detaliile legate de turn, orarul si tarifele de vizitare. Un bilet pina in virf, cu ascensorul, pt un adult costa 14 euro, iar un bilet pina in virf, cu ascensorul, pt un tinar intre 12-24 ani costa 12,50 euro.

Orarul de vizitare este intre orele 09:00-24:00 din 15 iunie pina in 1 septembrie si intre orele 09:30-23:00 in restul anului.

Sunt patru puncte de acces, cite unul la fiecare pilon al turnului. Se controleaza si bagajele. Noi am ajuns dimineata la ora 10 si nu era coada la nici unul dintre puncte:

Am observat ca era o retea de despartitoare care obliga pe cei care stau la coada sa mearga printr-un fel de labirint, astfel incit este doar o singura coada si nu mai multe, asa cum ar fi la noi !

Am urcat cu liftul pina la etajul 2 si mers pe toata terasa sa admiram privelistea. Iata ce am vazut, in doua scurte filme:

De acolo am mers spre virf cu un alt lift. Era interesant modul de rupere a biletului la intrare. Pt acces cu liftul pina la etajul 2 se rupea un colt, iar de la etajul 2 pina la virf se rupea celalat colt, pe acceasi latura, Astfel biletul era clar identificat si era ca un creion cu virf. Bineinteles ca se putea cumpara si bilet separat la etajul 2 pt acces in virf, pt cei care nu s-au gindit de la inceput sa mearga pina in virf.

In turn am vazut si afise care atentioneaza turistii sa aiba grija la hotii de buzunare:

Platforma de la etajul 2 este la inaltimea de 281 m:

De acolo mai este efectiv virful, care nu e vizitabil, iar pe acesta sunt multe antene pt comunicatii radio:

In virf, in partea inchisa, exista panouri cu distantele pina in diversele capitale din lume si am vazut si Bucurestiul:

Tot in virf l-am vazut in biroul sau si pe constructorul turnului – Gustave Eiffel:

La fiecare nivel sunt magazine cu suveniruri, baruri si restaurante. Erau multi turisti care admireau privelistea si se bucurau ca au ajuns acolo !Erau si imagini si explicatii cu cladirile, din diferite unghiuri, astfel incit turistul sa stie ce vede:

Erau si imagini vechi din timpul constructiei turnului. La coborirea din virf am facut escale si la etajul 2 si la etajul 1. Puteti vedea filmele realizate in timpul coboririi:

– din virf pina la etajul 2 aici

– de la etajul 2 pina la etajul 1 aici

– de la etajul 1 pina la sol aici

Iata ca dupa ce am admirat Parisul de la inaltime am coborit cu piciarele pe pamint ! Deja eraau mai multi turisti care stateau la coada sa admirea si ei Parisul din Turn. Apoi am trecut Sena si am ajuns in Place du Trocadero:

De aici se poate admira de la departare Tour Eiffel:

Aici se pot face cele mai frumoase amintiri cu Tour Eiffel! Am putut admira si fintinile arteziene care purifica aerul din zona. Iata si un film din Place du Trocadero:

Mai puteti vedea inca 2 filme cu fintinile arteziene aici si cu tunurile de apa aici.

Mai multe imagini realizate in 07.11.2012 in zona turnului, in turn si din turn puteti vedea incepind de aici.

Am mai admirat Tour Eiffel si in zilele urmatoare cind am fost in croaziera pe Sena si din alte puncte ale orasului. In ultima zi – 10.11.2012 – am mai fost la baza turnului. Era simbata dimineata si era aglomeratie. Aici am vazut ca sunt militari inarmati, cu arma in mina, care patruleaza in zona turnului:

De altfel am vazut forte de ordine – politisti si jandarmi – in toate zonele de interes turistic din Paris. Tot in ultima zi am admirat si machetele reprezentind ursi, de linga Tour Eiffel:

Fiecare urs reprezinta o tara, int-run proiect denumit Arta tolerantei. Am gasit si ursul care reprezinta Romania:

Mai multe imagini realizate in 10.11.2012 in zona turnului puteti vedea incepind de aici.

Iata cum arata in cuvinte si imagini un simbol al Parisului, un loc vizitat anual de milioane de turisti din toata lumea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *