Paris – Bazilica Sacre-Coeur

Dupa ce am admirat Tour Eiffel din toate partile, in 07.11.2012 am plecat  spre dealul Montmartre sa vizitam Bazilica Sacre-Coeur.

Dealul Montmartre în partea nordică a Parisului se ridică 129 de metri peste nivelul mării și este locul în care Sf. Dionisie primul episcop al Parisului a suferit moartea martirică.

Bazilica a fost construita incepind cu anul 1875 ca un act de penitenta, menit sa aduca speranta, dupa ce Franta a fost invinsa de Prusia in 1870. Construita in stilul Romano-Bizantin, Sacre-Coeur a fost sfintita in 1919 si a fost numita bazilica, astfel devenind un loc Sfant. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentându-l pe Isus răstignit. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind ulterior înlocuite. Din varful domului privelistea panoramica este superba si acopera peste 30 de kilometri.

Bazilica poate fi vizitata in orice zi a saptamanii intre orele 6.00 si 22.30, iar cupola si cripta intre orele 9.00 si 17.45. Intrarea in bazilica este gratuita, insa pentru a avea acces la cripta si la dom trebuie sa platesti  5 euro. Domul este al doilea punct de observatie ca inaltime din Paris, dupa Turnul Eiffel. Din pacate nu am mai avut timp sa urcam in dom, poate data viitoare ! Pagina web a Bazilicii este www.sacre-coeur-montmartre.com.

Se poate urca spre bazilica si cu un funicular, biletul fiind inclus si in abonamentul Paris Visite:

Se poate urca de asemene si pe scari:

Inainte de a ajunge la bazilica mai exista o platforma de pe care se vede o superba panorama a Parisului:

Iata si un scurt film realizat aici:

Aici sunt diversi muzicanti care incinta multimea de turisti venita sa admire bazilica si Parisul. De asemenea am vazut si un negru care executa adevarate scamatorii cu o minge, fiind aplaudat de multi spectatori:

Din pacate in bazilica nu se puteau face poze, asa ca nu va pot oferi imagini din interior. Nu am stat prea mult inauntru si am pornit spre baza dealului, nu inainte de a ne face si noi poze cu bazilica si cu panorama Parisului.

In zona erau stradute inguste, pavate cu piatra si pline de magazine cu suveniruri si cu diverse textile si materiale de haine:

Tot aici am vazut si vinzatori de castane prajite, intr-un dispozitiv artizanat plasat intr-un cos de cumparaturi:

Astfel de dispozitive am mai vazut si in alte locuri din Paris, deci se pare ca era ceva standard !

Mai multe imagini realizate in 07.11.2012 in zona Montmartre puteti vedea incepind de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *