Paris – Domul Invalizilor

In 08.11.2012, dupa ce am terminat Croaziera cu vaporul pe Sena, am mers spre Domul Invalizilor. Am mers pe jos, pe malul Senei, pina in dreptul podului Alexandru al III-lea. Am trecut si pe linga Grande Palais:

DSCF3458

si pe linga Petit Palais:

DSCF3459

Nu am mai reusit sa le vizitam, poate data viitoare ! Am trecut podul Alexandru al III-lea si in fata a aparut impunatoarea cladire a Domului Invalizilor:

DSCF3484

Les Invalides (Domul Invalizilor) este un complex de clădiri, care cuprinde muzee și monumente legate de istoria militară a Franței, precum și un spital și un azil pentru veteranii de război (acesta fiind scopul inițial al complexului). Complexul a fost denumit Hôpital des invalides, de unde și numele actual. Unii dintre eroii Franței (inclusiv Napoleon Bonaparte) sunt înmormântați aici.

Les Invalides a fost construit la ordinul Ludovic al XIV-lea între anii 1670 – 1676. Ulterior au mai fost adăugate clădiri, printre care și Biserica Domului.

Musée de l’Arméewww.musee-armee.fr –  se poate vizita zilnic intre orele 10 si 18 din 1 aprilie pina in 31 octombrie si zilnic intre orele 10 si 17 intre 1 noiembrie si 31 martie. Un bilet pt adulti costa 9 euro (7 euro cu reducerea oferita de abonamentul Paris Visite) si gratuit pt copii sub 18 ani si pt studentii intre 18 si 25 de ani din tarile Uniunii Europene. Beletul de intrare ofera acces si la celelalte musee din incinta, la biserica Domului si la mormintul lui Napoleon. Planul Muzeului il puteti vedea aici.

Am vizitat doar Musée de l’Armée, unde am vazut foarte multe armuri din perioada evului mediu:

DSCF3503

Dar si tancuri:

DSCF3522

Ne-am indreptat apoi spre Catedrala Saint-Louis des Invalides:

DSCF3533

Iata mai jos si un scurt film realizat in Catedrala:

Am iesit din Catedrala si am intrat apoi in biserica Domului, locul unde este mormintul lui Napoleon si al altor eroi ai Frantei:

DSCF3540

Iata mai jos si un scurt film realizat la mormintul lui Napoleon:

Am iesit impresionati din acest loc incarcat de istorie si am mai admirat cladirea bisericii Domului, de afara, profitind si de soarele care s-a aratat pe cer:

DSCF3597

In zona am vazut si o benzinarie, cu un pret al benzinei sensibil mai mare decit in Courbevoie (acolo era de 1,499 euro / l) :

DSCF3601

Am luat metroul si am mers spre centrul comercial Forum des Halles.

Mai multe imagini realizate in 08.11.2012 in zona Grande Palais, Petit Palais si Domul Invalizilor puteti vedea incepind de aici.

1 comment for “Paris – Domul Invalizilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *