Paris – Muzeul Louvre

In dimineata zilei de 09.11.2012 am pornit spre primul obiectiv al zilei – Muzeul Louvre. Din Paris la Defense am luat metroul pe linia 1 si am coborit la statia Muzeul Louvre. Inainte de a intra in muzeu am vizitat putin si biserica Saint-Germain L’Auxerrois:

DSCF3680

Apoi  am mers spre intrarea pricipala in muzeu, cea cu piramida:

DSCF3968

Iata citeva date despre Muzeul Louvre.

Muzeul Louvre (Musée du Louvre) este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (după suprafață, 210.000 m2 dintre care 60.600 m2 destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat în centrul capitalei franceze, Paris, între cheiul drept al Senei și strada Rivoli (franceză Quai de Louvre – Rue Am. de Coligny – Rue Rivoli), în primul arondisment, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Louvre. Exponatele de artă franțuzești acoperă o largă parte din istoria Franței, de la Dinastia Capețienilor până în prezent.

Muzeu cu caracter universal, Louvre posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației, din antichitate până la 1848 și acoperă o arie geo-culturală întinsă, de la Europa occidentală, Grecia, Egipt până la Orientul Apropiat (la Paris există – în linii mari – o împărțire a domeniilor de expunere muzeală: arta europeană din perioada de după 1848 este încredințată Muzeului d’Orsay și Centrului Pompidou, arta asiatică este expusă la Muzeul național de Arte asiatice Guimet, iar arta africană, americană și din Oceania este sub tutela Muzeului Quai Branly), o serie de capodopere fiind expuse în Pavilionul Sesiunilor al muzeului Louvre. Operele prezente la Louvre au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă.

Printre piesele cele mai celebre prezente la Louvre se numără: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci și Libertatea conducând poporul de Eugène Delacroix. Luvrul este de asemenea unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori în 2008.

Muzeul Louvrewww.louvre.fr – este deschis zilnic, cu exceptia zilei de marti, intre orele 9 si 18. Mierculea si vinerea accesul se poate face pina la ora 21:45. Biletul de intrare pt adulti costa intre 11 si 15 euro – in functie de zonele care se pot vizita. Elevii pina la 18 ani si studentii intre 18 si 25 de ani din tarile Uniunii Europene au acces gratuit, doar in baza actului de identitate.

In muzeu se poate intra prin trei intrari: intrarea de la PiramidaPassage Richelieu si Porte des Lions.

Intrucit era putin dupa ora 9 cind am ajuns noi la Muzeu, nu erau multi la intrare, asa ca am intrat fara sa stam la coada. Iata mai jos un scurt film realizat la intrarea cu piramida:

Planul muzeului il puteti vedea aici. Bagajele se verifica la intrare cu instalatii ca si cele de la Aeroport:

DSCF3720

Am cumparat biletele si iata-ne in muzeu. Am inceput cu sculpturile situate imediat linga intrare:

Am continuat apoi cu alte sali si am ajuns in Grande Salon din Apartamentele lui Napoleon:

Am ajuns dupa aceea si in zonele cu picturi si cea mai mare aglomeratie era in zona unde este expusa Gioconda de Leonardo da Vinci. Iata cum arata tabloul in 24.12.1993, cind am fost prima data la Muzeul Louvre (atunci era in alta sala):

f11

Si iata cum arata acum:

DSCF3876

In jurul tabloului sunt doua zone de siguranta, in forma de segment de cerc, astfel incit privitorii sa nu se apropie prea mult de el:

DSCF3891

Am realizat si un scurt film in sala unde este expus renumitul tablou:

In toate salile am vazut tineri studenti care ascultau adevarate prelegeri despre picturile si sculpturile expuse. De asemenea am vazut si pictori care pictau copii ale tablorilor din muzeu:

DSCF3932

Timpul a trecut pe nesimtite si a trebuit sa iesim din muzeu, chiar daca nu am reusit sa vizitam totul. In aceeasi zi mai aveam de atins si alte obiective !

Mai multe imagini realizate in 09.11.2012 la intrarea in Muzeul Louvre precum si in interiorul Muzeului, puteti vedea incepind de aici.

1 comment for “Paris – Muzeul Louvre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *