Canalele din Paris

Iata ca a venit si ultima zi – 10.11.2011 – petrecuta la Paris. De dimineata am mers in zona Tour Eiffel si apoi am mers din nou pe linga Grand Palais. Aici am vazut cum se curata strazile cu jet de apa, chiar daca peste noapte a plouat:

DSCF5109

Am citit despre canalele din ParisLes Egouts –  si am vrut sa le si vedem. Intrarea este pe malul Senei, linga podul Alma, relativ aproape de Tour Eiffel:

DSCF5139

Canalele se pot vizita zilnic (cu exceptia zilelor de marti si vineri) intre orele 11 si 17. Tariful de vizitare este de 4,30 euro pt adulti si de 3,50 euro pt copii cu virsta intre 6 si 16 ani.

Construite in sec. XIII pentru a aduna apa folosita de pe strazile Parisului, canalele construite din ordinul regelui Philippe Auguste (1180-1223), sunt in zilele noastre adevarate atractii turistice.

Cei 2.100 km de canale si tuneluri subterane sunt un adevarat magnet pentru vizitatori De altfel, pe mister s-a si mizat atunci cand in galeriile subterane a fost infiintat un Muzeu care plimba turistii prin intortocheatele tuneluri.

Aici vizitatorii vor vedea echipamentele folosite acum un secol si mai bine la igienizarea canalelor, manechine in marime reala ale lucratorilor de-atunci si tot felul de obiecte mai mult sau mai putin placute la vedere, dar oricum foarte interesante. In incinta se afla inclusiv un magazin de suveniruri unde gasesti de la carti postale, la harti ale galeriilor subterane, pana la editii din „Mizerabilii” lui Victor Hugo, a carui fascinatie pentru canalele Parisului – mentionate in cartea sa – a sporit notorietatea acestor locuri.

Canalele s-au dezvoltat in timpul celui de-al doilea Imperiu (1851-1870), atunci cind baronul Haussman a modernizat orasul. Cea mai mare parte a lucrarilor s-au desfasurat sub coordonarea inginerului Eugene Belgrand.

Turul canalelor include o plimbare de o ora prin citeva tunele unde se pot vedea tevile de apa, retelele de telefonie si alte tipuri de cable, precum si diverse instalatii de filtrare a apei. Sunt si diverse panouri care prezinta canalizatia orasului de la inceputuri pina in zilele noastre,

Iata mai jos citeva imagini din canale:

DSCF5145

DSCF5149

DSCF5151

Mai multe imagini realizate in 10.11.2012 in canalele Parisului, puteti vedea incepind de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *