Aveam un vis mai vechi: Marea

Cu acest articol, deschid o serie de interviuri cu oameni pe care ii cunosc si care sper sa aduca cititorilor ceva nou si inedit. Lumea este facuta din oameni si unii dintre acestia au descoperit noi locuri din lume. Va fac cunostinta, pt inceput, cu un om care a pornit din 2011, pe urmele marilor calatori care au descoperit noi teritorii. Se numeste Daniel Olteanu, este din Constanta si din septembrie 2011 a pornit – ca Electronic Officer pe vase de croaziera – in calatorie pe marile si oceanele lumii.

olteanu_01Dan Cioca (DC): Daniel, te rog sa-mi spui in citeva cuvinte cum ai ajuns marinar ?

Daniel Olteanu (DO): Am parasit Romtelecom – compania in care am lucrat inca de la terminarea liceului – in aprilie 2011 si am plecat la UPC Romania pe aceeasi pozitie pe care am avut-o timp de 5 ani la Romtelecom – Reprezentant Vanzari. Acest lucru nu m-a satisfacut deloc intrucat aveam un vis mai vechi: marea. M-am nascut la Constanta si iubesc marea, de-a lungul anilor am cunoscut cativa oameni, care, de cand am fost copil m-au fascinat cu povestile despre marinarie: traditii, viata pe mare, oameni si locuri noi – diferite fata de ce am vazut si trait noi pe meleagurile noastre.

Pentru a-mi vedea visul implinit  la varsta de 38 de ani m-am inscris la Universitatea Maritima  Constanta, pentru a-mi lua si brevet de Ofiter Maritim, ceea ce am si reusit. Dupa ce am obtinut brevetul de ofiter aspirant am particiat la mai multe interviuri cu Societati de Crewing din Constanta pentru a pleca pe mare, dar fara mult succes intrucat varsta pe care o aveam era destul de inaintata pentru a pleca ca si ofiter aspirant. Intre timp intervenise si criza economica mondiala care afecta si domeniul de transporturi maritime. Nu m-am lasat, aveam un vis care prin luna August 2011 s-a si concretizat: am avut o discutie cu un manager care trimitea echipaje pe vapoare de croaziera si aceasta persoana mi-a zis ca nu este neaparat necesar sa plec pe aceasta pozitie ci voi putea ca sa plec in functie de pregatirea si experenta pe care am acumulat-o in decursul activitatii mele profesionale. Am lucrat de la 18 ani ca electronist si tehnician in Tc, prima mea diploma Universitara este de Inginer Electronist asa ca am participat la interviu pentru un post de Electronic Officer in cadrul unei companii Spaniole care opereaza nave tip Pasager sub pavilion Maltez.
Dupa depunerea documentelor, interviuri, etc am reusit: am fost acceptat si in data de 9 septembrie 2011 am avut hartiile de imbarcare pe M/V Empress pe pozitia de Electronic Officer.

DC: Si iata ca visul tau urma sa se implineasca destul de curind !

DO: Imbarcarea am avut-o in Helsinki in Finlanda, zborul a durat cam 3 ore, amintirile mele se estompeaza dar eram extraordinar de emotionat: plecam in prima mea aventura singur pe mare !. Cand am ajuns deasupra Marii Baltice am observat ca se schimbase ceva: clima, nu mai era aceeasi, atmosfera neincarcata de praf si umiditate, se vedeau foarte bine ambarcatiuni, vapoare comerciale si barci de agrement cu velele intinse, pentru mine a fost ceva diferit intrucat totul mi s-a parut foarte ordonat, din avion iti dai seama ca esti intr-o zona civilizata, cand am ajuns deasupra Finlandei se vedea infrastructura care era perfecta se vedeau autostrazi cartiere de case si bloculete ordonat aranjate se putea vedea ca au un plan de urbanism foarte bine structurat. Cat am putut vedea din Helsinki m-a impresionat prin curatenie si ordine toate sunt foarte bine concepute. Am fost asteptat de catre agentul navei un tip de culoare care a fost foarte amabil mi-a preluat bagajele si am plecat catre port.
Am ajus in terminal, nava nu se vedea eram intr-o hala imensa de tipul halelor Santierului Naval din Constanta. M-au preluat niste tipe de origine Filipineza de la Crew. Totul s-a derulat foarte rapid. Am predat documentele de imbarcare si mi s-a spus sa ies pe usa principal – se vedea ceva alb – cand am iesit pe usa am fost impresionat: o nava cat un bloc cu 10 etaje, care urma sa fie casa mea pentru urmatoarele 7 luni si jumatate.

DC: Cum arata nava ?

DO: Aceasta nava are 11 punti, 48.563 GT, 210.81 m (691.63 ft) lungime, 30.70 m (100.72 ft) latime si in jur de 2400 de suflete la bord din care 1800 de pasageri si 600 membri de echipaj. Este este o nava construita in Franta in 1990. Are in jur de 900 cabine: apartamente si cabine normale de pasageri, un main restaurant (a la carte) unul tip bufet Panorama la etajul 11, piscina, piscina de copii, jacuzzi, magazine, SPA, cateva baruri, Casino, un teatru tip Broadway (pentru spectacole de divertisment in special), gradinita etc. Iata o imagine cu nava:

empress

DC: Impresionant ! Care a fost traseul parcurs cu aceasta nava ?

DO: Ce aceasta nava am ajuns pana in Brazilia, Argentina, Uruguay, etc. Traseul de vara al Empress-ului era denumit capitalele zonei Marii Baltice: Sankt Petersburg (Rusia) – Tallinn(Estonia) – Copenhaga, Stockholm, Warnemunde (Germany). Din pacate nu am prins acest sezon decat aproximativ 10 zile si am plecat o luna in croazierele intermediare dintre Vara-Iarna adica Spania-Portugalia si nordul Africii (Maroc).

Ce am putut vizita a fost Tallinn in Estonia si St. Petersburg dar din pacate nu am putut vizita muzeul Hermitage intrucat am avut cateva ore la dispozitie ca sa vad cate ceva din St. Petersburg. Am sa povestesc despre impresiile mele din aceste orase intr-un episod viitor, si am sa atasez si citeva poze.

Va urma

Toate articolele din seria Calatorii pe mare

8 comments for “Aveam un vis mai vechi: Marea

 1. SIP
  27/02/2013 at 07:29

  Interesant reportajul tau.
  Astept continuarea !

  • dancioca
   27/02/2013 at 09:21

   Cu siguranta vor urma si altele !
   Dan Cioca

 2. Michaela
  27/02/2013 at 09:14

  Felicitari pentru interviu si de asemenea felicitari pentru Daniel care…Si-a urmat VISUL !

  • dancioca
   27/02/2013 at 09:20

   Multumesc Mihaela !
   Sa urmaresti si continuarea. O sa urmeze, sper, multe episoade.
   Dan Cioca

 3. adigrama
  28/02/2013 at 01:10

  Frumos interviu, mă bucur pentru Daniel, pentru ce a realizat!

  • dancioca
   28/02/2013 at 09:45

   Multumesc Adi !
   Sa citesti si articolele urmatoare.
   Dan Cioca

 4. adi ivan
  19/10/2013 at 16:52

  salut ,as vrea si eu mai multe detalii
  imi place marea enorm
  ajuta ma cu ceva informatii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *