Tallinn – capitala Estoniei

Continuarea interviului cu Daniel Olteanu Electronic Officer pe vase de croaziera.

Dan Cioca (DC): Cind ai ajuns la Tallinn ?

Daniel Olteanu (DO): Am ajuns in Tallinn, in septembrie 2011, dupa 3 zile de la imbarcare. Tallinn este capitala Estoniei si in acelasi timp cel mai mare oras din aceasta tara, este situat pe tarmul sudic al Golfului Finlandei. Iata mai jos o harta in care se poate vedea unde este Estonia:

harta_estoniaVremea alterna: episoade de ploaie si episoade de soare. Temperatura era propice pentru plimbari: undeva pe la 24 de grade Celsius, ploaia udase totul. Ce mi-a placut a fost faptul ca nu te udai pe incaltaminte nu am vazut locuri unde s-ar fi putut acumula apa pe carosabil sau trotuare. Am inteles rolul umbrelei, care este acela de a te proteja de ploaie, la noi te protejeaza in partea de sus dar este aproape imposibil sa nu te uzi pe incaltaminte…

Vaporul a acostat in terminalul RO-RO Pasagere, nu foarte departe de centrul orasului (cam la 15-20 minute de mers pe jos) asa ca am pornit la drum. Cum am iesit in terminal, am ajuns intr-un talcioc cu tarabe pe care erau expuse imbracaminte de iarna, caciuli stil rusesc, haine din blana, incalatminte din piele dar si produse traditionale din aceasta tara produse din lemn sau ceramica. Toate erau frumoase dar nu mi-a atras atentia in mod deosebit ceva, semanau intrucatva cu ce gasim pe la noi in Nordul Moldovei, chiar am vazut si masti din lemn sau piele care intruchipau zei stravechi. Am parasit terminalul, bineinteles ca am trecut printr-un post de control, dar contolul a fost numai vizual, cei cativa vamesi au fost amabili si chiar mi-au dat si o brosura cu structura si obiectivele de vizitare a orasului vechi.

(DC): Cum ti s-a parut orasul ?

(DO): Am iesit intr-un bulevard larg pe linga docuri, acolo vechi cladiri din secolul 19 fusesera transformate din distilerii de alcool si depozite de marfuri in magazine de souveniruri si pub-uri. Mi-au placut aceste cladiri erau din caramida rosie arsa si apareau foarte solide, cei care le-au transformat au avut o initiativa foarte buna intrucat apropierea de terminalele de pasageri sigur le aduc profit. In acelasi timp terminalul de pasageri (gara maritima) este o cladire din sticla si otel foarte moderna si de dimensiuni considerabile. Peste tot erau spatii verzi, tinanid cont ca eram la jumatatea lunii septembrie iarba era foarte proaspata chiar era plina de papadii inflorite, am avut o senzatie de primavara in ceea ce priveste clima si nu de sfarsitul verii – fiind obisnuit cu vegetatia arsa de la noi din timpul verii, cred ca verile acolo sunt mai reci ca la noi.

Am ajuns in old town – aceasta parte a orasului este in lista UNESCO de localitati istorice vechi  peste tot erau banere cu “Tallinn-Oras European al culturii”  exact cum a fost Sibiul la noi in 2007. In principiu aceasta parte a orasului este asemanatoare cu Sibiul sau mai  degraba cu Sighisoara, am vazut numai cladiri vechi cu fatade frumos colorate, multe magazine si restaurante, hoteluri, biserici. Am vazut biserici ortodoxe  cea mai importanta fiind Catedrala Alexander Nevsky dar si catolice, simbolica pentru acest cult religios fiind Biserica Sf.Nicolae care este si piesa centrala a vechiului oras.

Tot  este plin de istorie orasul fiind un punct important comercial care leaga vestul Europei (Peninsula Scandinaviana de Estul Europei) si in special de Rusia, a fost dorit  de-a lungul istoriei de catre toate puterile din zona si cucerit de catre Danezi, Suedezi, Germani, Rusi care si-au lasat amprenta si pe constuctiile din oras.Primele atestari istorice dateaza de 5 milenii dar prima fortareata Toompea a fost construita cam prin anul 1000EN care este foarte interesanta de vizitat. Alte atractii turistice isorice ar fi Turnul Kiek de Kok si zidul imprejmuitor cat si Catedrala Protestanta St. Olaf.

(DC): Ai avut ocazia sa vorbesti cu oamenii din Tallinn ?

(DO): Da, am avut ocazia sa vorbesc si cu oamenii locului, care sunt primitori si stiu sa aprecieze vizitele turistior. Nu sunt agresivi comercial, desi am avut o experienta neplacuta in ceea ce priveste comertul, mi-am luat o pereche de pantofi albi (imi trebuiau la uniforma de punte) si vanzatoarea m-a asigutrat ca sunt din piele dar s-au dovedit a fi din vinilin.
Locuitorii vorbesc Estoniana (care este limba oficiala) dar, din pacate, cel putin intre ei am observat ca vorbesc Rusa – lucru explicabil gandindu-ne la impunerea limbii ruse in toate statele anexate de catre URSS dupa cel de-al doilea razboi mondial. Interesant este faptul ca m-am putut intelege in engleza cel putin cu tinerii care serveau intr-un Pub unde am mancat. Tot ce am platit am platit in moneda euro, restul fiindu-mi dat tot in Euro. Estonia a trecut la Euro din 01.01.2011.

Tallinn s-a dovedit o experienta placuta, eu nu am avut la dispozitie decat cateva ore ca sa vizitez, nu am plecat in excursie organizata, cred ca ar fi fost mult mai multe de vizitat in acest tip de excursie si il recomand cu placere tuturor ce au posibilitatea de a calatori in aceasta zona a lumii mai ales ca este destul de aproape de St. Petersburg si in acelasi timp punct de legatura intre Europa continentala si Peninsula Scandinaviana trecerea se face repede cu Feryboaturile sau cu RO-Ro-urile deci zona fiind accesibila simplu cu autoturismul. Nu stiu cum sunt conditiile climaterice iarna dar pentru perioada verii este excelent de vizitat.

Aici puteti vedea toate imaginile realizate in Tallinn.

Cam atat despre Tallinn – capitala Estoniei. In dimineata urmatoare am ajuns la St. Petersburg, dar impresiile despre resedinta de iarna a tarilor Rusiei intr-un episod urmator.

Va urma

Toate articolele din seria Calatorii pe mare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *