Buenos Aires – Parisul Americii Latine

Continuarea interviului cu Daniel Olteanu Electronic Officer pe vase de croaziera.

Dan Cioca (DC): Iata ca ai fost si la capatul lumii si ne povestesti despre Buenos Aires din Argentina !

Daniel Olteanu (DO): Intrucat lumea Catolica are de cateva zile un nou Papa – Papa Francisc – care provine din Buenos Aires (Argentina) si zilele acestea s-a vorbit despre acest lucru in mass media mondiala, m-am hotarat sa povestesc despre Buenos Aires.

(DC): Pt inceput sa ne spui cum ai ajuns in Buenos Aires ?

harta_argentina(DO): Am ajuns in acest port  tot cu nava Empress, faceam acest port ca si destinatie finala dintr-o croaziera ce cuprindea destinatii din trei tari: Brazilia, Uruguay, Argentina. Prima data am ajuns in Buenos Aires in ianuarie 2012. Pentru a se ajunge in Buenos Aires din Oceanul Atlantic se intra pe fluviul Rio de La Plata, situat in partea sudica a Americii de Sud coordonatele geografice ale orasului fiind de 34 grade Sud, 58 grade Vest.

Imediat ce plecam din Montevideo (capitala Uruguay-ului) la bordul navei soseau trei piloti din Buenos Aires care ajutau la navigatia spre Argentina. De obicei la intrarea in orice port, o nava mare de genul acestor pasagere, are nevoie de coordonarea unui pilot dar in aceasta zona totdeauna am avut la bord trei piloti, intrucat acest golf este strabatut de un curent deosebit de puternic de apa creat de fluviul Rio Negro (care este situat la granita Argentinei cu Uruguay-ul) si de fluviul Parana. In principal aceste doua fluvii creaza Rio de La Plata (este impropriu sa te gandesti ca Rio de La Plata poate fi un fluviu intrucat are dimensiunile unei mari).  Geografic in partea dreapta a Rio de La Plata se situeaza Uruguayul si in stanga Argentina, cele doua tari avand granita comuna chiar fluviul Rio Negro. De cum se intra din Atlantic in aceasta zona, culoarea apei se schimba radical  devenind  un maroniu inchis, apa fiind plina de aluviuni aduse din intinsul Pampas al Americii de Sud de catre numeroasele curgeri de ape care se varsa in Rio de La Plata.

(DC): Cum este clima in aceasta zona ?

(DO): Clima acestei zone este una subtropical-umeda si cuprinde patru anotimpuri distincte, verile  nu sunt foarte calduroase avand temperaturi de maxim 35 de grade Celsius si Iernile rareori avand la temperaturi de inghet (fiind influentata de curentii de aer cald si umed care vin din Brazilia).

(DC): Si iata ca ai ajuns si la Buenos Aires !

(DO): Dupa aproape  o zi de navigat pe Rio de La Plata am acostat in Buenos Aires care este situat chiar intre Delta Fluviului Parana si Riul Matanza. Bueos Aires este capitala Argentinei si in acelasi timp capitala federala a zonei avand o populatie de peste 15 milioane de oameni marea majoritate fiind descendenti ai spaniolilor si  italienilor care au colonizat aceasta zona, religia lor fiind majoritar catolica.

buenosaires_01

De cum ajungi in Buenos Aires esti impresionat de aspectul orasului care este extrem de intins arhitectura acestuia fiind una mixta  – constructii masive de la sfarsitul secolului XIX, zgarie-nori construiti incepand cu jumatatea secolului XX si constructiile moderne din vremurile noastre.

Metropola este foarte curata, nu se deosebeste cu nimic de marile capitale europene, bulevardele sunt largi, numeroase parcuri si locuri de odihna fiind prezente peste tot. Zonele orasului sunt distincte: exista o zona clar business care cuprinde sedii de banci internationale unde pot fi vazute deasemenea sediile celor mai mari consortii economice mondiale si cele mai importante branduri de hoteluri. Tot aici se poate face shopping in zona Bulevardului Corrientes fiind prezente firme de renume din SUA si Europa si Asia. In acelasi timp peste tot se pot vedea statui care reprezinta istoria Argentinei incepand cu perioada de colonizare si finalizand cu perioada conflictului anglo-argentinian din Falkland.

buenosaires_03Din punct de vedere cultural-turistic se pot vizita multe obiective in Buenos Aires acest oras fiind denumit si ,,Parisul Americii Latine”, fiind renumit pentru muzeele sale (de istorie, arta, arta moderna, populara) teatrele, bibliotecile, catedralele si parcurile sale.

(DC): Ce ne poti spune despre tangoul argentinian ?

(DO): Definitoriu pentru cultura acestui oras este insa Tangoul. Nu poti vizita Argentina si in special Buenos Aires fara sa nu intri in atmosfera scolilor de Tango Argentinian. Acest dans a fost inventat in Buenos Aires. Tot aici  se pot vizita numeroase scoli de dans si chiar initia lectii de dans, unde un vizitator poate invata in scurt timp cativa pasi din acest senzual dans.

(DC): Cum ti s-au parut oamenii de pe strada ?

(DO): Desi Buenos Aires are o rata a criminalitatii ridicata eu am fost impresionat de cultura si civilizatia pe care aceasta metropola o emana. Oamenii de pe strada sunt calmi si prietenosi, iar servirea in restaurante si magazine este impecabila.

buenosaires_02(DC): Ce alte atractii mai sunt in Buenos Aires ?

(DO): Oricine viziteaza Argentina nu are cum sa ocoleasca restaurantele specifice unde poate savura renumita friptura de vita argentiniana si vinul argentinian. O alta atractie este ceaiul de Mate care se bea  printr-un ritual special.

Se pot spune foarte multe despre Buenos Aires, impresia mea personala despre aceasta zona fiind una melancolica, poate data si de faptul ca am terminat prima mea aventura dupa peste sapte luni pe mare in Buenos Aires. Aceasta parte a lumii mie mi-a dat senzatia de ,,capatul lumii” si abia dupa ce am ajuns acolo am inteles ce a vrut sa evoce Radu Tudoran prin aventurile  echipajul Goeletei ,,Speranta” in romanul ,,Toate panzele sus!”.

In orice caz, Buenos Aires mi-a dat o senzatie de liniste sufleteasca, ritmul vietii acolo fiind altul fata de ritmul occidental din Europa si mai ales de ritmul infernal din Romania. Si acum, cand vreau sa rememorez amintirile mele din Buenos Aires ascult online ,,Radio Nacional Folklorica 98,7 Argentina”

Mai multe imagini realizate in Buenos Aires  puteti vedea aici:

Va urma

Toate articolele din seria Calatorii pe mare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *