Telefoanele publice sunt tot mai putin utilizate

Scriam zilele trecute articolul despre Telefonia fixa – avânt si decadere. Mi-am amintit de inca ceva care foloseste tot telefonia fixa si la fel ca si aceasta este in decadere – telefonul public.

Pt inceput sa ne amintim cite ceva despre istoria telefonului public. Telefoanele cu fise au fost inventia lui William Gray care in 13.08.1889 a patentat telefonul care functiona cu ajutorul monedelor.

Primul astfel de dispozitiv a fost montat intr-o banca din Connecticut, pentru ca pana in anul 1902 peste 80.000 de telefoane cu plata sa fie instalate in Statele Unite. In anul 1925, numai in New York existau peste 25.000 de astfel de telefoane montate in punctele cheie din oras, iar in anul 1960 erau montate un milion de cabine telefonice de acest tip.

Telefoanele publice au suferit multiple schimbari adaptandu-se noilor tehnologii. De la monede s-a trecut la cartele telefonice cu cip si cu banda magnetica. La unele aparate se puteau folosi chiar si cardurile bancare pt plata convorbirilor. Au aparut diverse modele de cabine telefonice atit de interior cit si de exterior.

Din cauza cresterii numarului de utilizatori ai telefoniei mobile, telefoanele publice au devenit din ce in ce mai putin folosite. Aceasta tendinta este si in SUA dar si in toata lumea.Si eu am vazut in tarile din Europa in care am circulat in ultimii ani ca telefoanele publice sunt din ce in ce mai putin utilizate. Cabinele sunt instalate peste tot, sunt in buna stare dar duc lipsa de vizitatori !

Observam cu totii ca si in Romania foarte putini oameni mai folosesc telefoanele publice. Ne amintim cind la inceput foloseam si noi telefoanele cu monede si apoi cele cu cartela. In orase si in statiuni uneori era coada la folosirea lor ! Ce vremuri care au apus de mult ! Acum cabinele stau goale si vandalizate in asteptarea unui utilizator ratacit. Nici cartele nu prea se mai gasesc.

In perioada de dupa 1989 s-au instalat si in Romania cabine telefonice in diverse puncte din orase, statiuni turistice si chiar in sate. Era chiar o obligatie – din partea Autoritatii de Reglementare in Comunicatii (fiind inclusa in licenta Romtelecom) – de a instala telefoane publice in fiecare sat proportional cu numarul de locuitori. Acum si acestea sunt nefolosite si multe au si fost desfiintate.

In multe tari se pare ca se deruleaza diverse proiecte care sa revitalizeze cabinele si telefoanele publice.

Oficialii din New York au inceput sa transforme cele 12.000 de cabine telefonice stradale in hotspot-uri ce ofera internet wireless gratuit, precum si un portal pentru servicii şi informaţii.Partea software este asigurată de o platformă de tip open source şi hardware-ul este modular, astfel un telefon public NYFi ar putea să vândă, spre exemplu, bilete de transport sau pentru concerte.

In Brazilia au aparut cabine telefonice care mai de care mai atragatoare.

Am vazut in Austria si Italia telefoane publice de la care se pot trimite SMS-uri spre telefoanele mobile. In Austria si in Franta am vazut in fostele cabine telefonice instalate monitoare cu touch screen pt acces la internet. Deci in multe tari se incearca revitalizarea si adaptarea la noile tehnologii a telefoanelor si cabinelor telefonice.

In imaginile de mai jos puteti vedea o colectie de imagini – realizate de mine incepind cu anul 1993 – reprezentind telefoane publice din 18 tari din Europa:

Nota: imaginea cu cabina telefonica cu geamul spart nu este din Romania ci din Franta si este realizata de mine in decembrie 1993.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *