Cartele preplatite cumparate doar cu actul de identitate

femeie_cu_telefon_mobilIn aceasta primavara am auzit despre o propunere legislativa care prevedea ca, la cumpararea unei cartele preplatite de telefonie mobila, cumparatorul sa prezinte un act de identitate. Acum in Romania astfel de cartele se pot compara de oriunde, fara a prezenta nici un act de identitate, cu o singura exceptie, in cazul in care se porteaza o cartela de la un operator la altul. In acest caz reprezentantul operatorului nou completeaza o cerere unde se trece numele solicitantului si datele personale si este necesar deci sa se prezinte actul de identitate. Cererea de portare se poate face doar la magazinele operatorilor sau la dealeri.

Asta imi aminteste ca in anul 2007 am vrut sa-mi cumpar o cartela preplatita de Vodafone. Am citit ca exista o optiune My Country care oferea un tarif sensibil mai mic spre Romania decit traditionalul Roaming. Peste tot unde am intrebat si unde aveau cartele valorice ma trimiteau la dealerul Vodafone din statiunee. Am ajuns si acolo si am aflat motivul: la cumparare trebuia sa prezint un act de identitate, mai precis pasaportul, fiind cetatean strain. Asa erau reglementarile legale in Italia inca din 2007 ! Reprezentantul Vodafone mi-a facut o copie a pasaportului, mi-a completat un formular cu datele personale si eu am semnat acel formular. Doar atunci am primit cartela SIM Vodafone. Cartela am folosit-o de fiecare data cind am fost in Italia, pina in 2012 cind mi-a expirat, trecind mai mult de un an de la ultima reincarcare cu credit.

In anii urmatori am mai luat cartele SIM preplatite din Croatia si din Muntenegru dar acolo nu trebuia prezentat nici un act de identitate.

Revenind la dezbaterea in cauza din tara noastra am inteles ca initiativa legislativa nu a trecut de una dintre camere. Acum s-a reaprins din nou scinteia facind legatura cu ideea aflarii identitatii detinatorului unei cartele preplatite in cazul interceptarilor legale a convorbirilor telefonice. Fiecare tabara vine cu argumentele ei, atit pro cit si contra acestei chestiuni. In opinia mea nu mi s-ar parea nici o mare problema sa se ceara actul de identitate la cumpararea unei cartele preplatite, din punctul de vedere al unui utilizator cinstit care vrea sa o foloseasca pt nevoi personale si nu pentru treburi ilegale ! Si in cazul abonamentului se cere un act de identitate (si chiar si acte suplimentare), iar abonamentul se poate face doar in magazinele operatorilor sau ale dealerilor. Se cere un act de identitate si atunci cind se cumpara un aparat care necesita factura si certificat de garantie, precum si in multe alte imprejurari !

Cred ca printre cei care sustin actuala varianta sunt chiar operatorii care acum pot distribui prin multiple canale cartele preplatite, iar multe dintre acestea zac neutilizate dar cu siguranta sunt raportate ca active (metodologia de raportare stiu ca prevede deeclarare alor ca inactive dupa un numar de luni de neutilizare). Prin solicirea unui act de identitate la cumparare cred ca se vor vinde mai putine cartele SIM preplatite, dar cele vindute vor fi si folosite efectiv. Din datele furnizate de catre operatori rezulta ca aproximativ 70% dintre clienţi lor folosesc servicii preplatite.

In Europa sunt mai multe tari unde se cere un act de identitate la cumpararea unei cartele SIM: Spania, Italia, Germania, Slovacia, Danemarca, Letonia, Bulgaria si Grecia. Mai multe detalii puteti citi aici.

La nivelul Uniunii Europene nu există o legislaţie unitară pe acest subiect al identificării utilizatorilor de cartele preplătite. Totuşi, Directiva 2006/24/CE privind păstrarea datelor electronice şi de telecomunicaţii obligă statele UE, inclusiv România, să reţină date privind aceste cartele, lăsând la latitudinea fiecărui stat cum implementează directiva.

Este interesant de urmarit cum va evolua aceasta disputa in jurul cumpararii cartelelor preplatite !

1 comment for “Cartele preplatite cumparate doar cu actul de identitate

  1. Gabi
    24/07/2013 at 14:54

    Sunt de acord sa dam orice date ne cer la cumpararea cartelelor preplatite. Cu o conditie: oricine (adult), oricand, cu test medical inclusiv psihologic, date de identificare etc. sa aiba dreptul sa-si cumpere arma de foc pentru autoaparare. Acest lucru sa fie trecut in constitutie! Daca-i bal, bal sa fie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *