Fraudele prin telefon

mina_cu_telefon_mobilSe discuta din nou in ultima perioada despre fraudele prin telefon. Acestea sunt prezente de multi ani in Romania. La inceput erau apelurile pe telefonul fix in care erai anuntat foarte oficial ca ai cistigat un premiu din partea operatorului de telefonie fixa (de regula Romtelecom). Ca sa poti ridica premiul trebuia sa depui o anumita suma de bani intr-un cont bancar.

Apoi au aparut SMS-urile in care erai anuntat ca ai cistigat un premiu de mii de euro sau anumite obiecte din partea unor magazine cunoscute (Altex, Flanco, etc) in colaborare cu operatorul de telefonie mobila. Si in acest caz era nevoie de a depune o anumita suma sau de a cumpara cartele de reincarcare si de a transmite la un numar de telefon codul de reincarcare.

Mai era o varianta de SMS in care erai invitat sa formezi o anumita combinatie care contine ultimele cifre din CNP si un numar de telefon, in vederea incarcarii cu credit a acestuia de pe abonamentul persoanei care il formeaza.

Toate aceste apeluri sau SMS-uri sunt efectiv tentative de frauda venite din partea unor indivizi care cauta persoane usor de amagit. La auzul vestii ca au cistigat un premiu, unii dintre cei care primesc vestea aparenta buna, cad in plasa intinsa si le fac jocul. Sfatul meu este sa ne gindim bine inainte de a trimite sume de bani sau coduri de reincarcare si de a ne informa despre “minunea” primita prin telefon. Pot fi si diverse promotii dar cu siguranta nici o firma serioasa nu va pretinde achitarea unei sume in avans pt a intra in posesia premiului cistigat.

Aceste apeluri vin de regula de pe cartele preplatite care au extraoptiuni cu mii de SMS-uri sau chiar nelimitate si de aceea sunt greu de identificat cei care le detin din cauza la la cumparare nu se cer datele de identificare ale celui care le cumpara (vezi aici detalii despre aceasta problema)

Recent am vazut diverse fraude prin telefon prin metoda accidentul. Este sunata persoana si i se spune ca o ruda apropiata sau o cunostinta a suferit un accident si ca este nevoie de o anumita suma de bani pt tranport cu elicopterul la spital sau pt tratament medical. Aici victimele sunt alese cu grija si probabil cei care suna cunosc anumite detalii despre acestea ca sa faca povestea cit mai credibila.

Pe pagina Autoritatii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM)www.ancom.org.ro – a aparut recent si un ghid util referitor la fraudele prin telefon, pe care il puteti citi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *