Concediu 2013 – Croatia – Insula Krk

croatia_insula_krkInsula de aur, asa cum este numita din vremuri stravechi, Insula Krk este cea mai mare insula a Croatiei (are 400 kmp) si cea mai dezvoltata economic, fiind situaia în Golful Kvarner. Din 1980 insula este legata de continent printr-un pod durabil lung de 1450 m.Taxa de pod pt autoturisme este de 35 Kuna (aprox 5 euro) si se plateste doar la intrarea pe insula. La iesire sunt panouri mari care indica ca e gratuita iesirea !

Peisajul insulei este divers – nordul este aproape desertic datorita vanturilor puternice, in timp ce sudul abunda in vegetatie si golfuri inverzite. Relieful favorizeaza cultivarea strugurilor si cunoscutul vin “Vrbnicka Zlahtina”.

Principalul centru administrativ al insulei este orasul Krk, un oras intemeiat inainte ca romanii sa se stabileasca pe insula. Atractiile principale ale orasului includ Catedrala Adormirii Maicii Domnului din secolele XIII-XVI, biserica romanesca Sv Kvirina din secolul XII, castelul fortificat si manastirea

Insula Krk are 69 de localitati. Capitala insulei este Orasul Krk, vechi oras roman care gazduieste ruine antice, muzee si galerii de arta. In insula se poate ajunge cu vaporul, cu avionul sau cu maşina, dar nu există linie de cale ferată. Insula este deservită de Aeroportul din Rijeka.

Apa marii este curata si limpede precum cristalul, cadrul natural este deosebit, cu multa verdeata si multe insule ce pot fi explorate in timpul croazierelor cu vaporasul, iar hotelurile ofera servicii de calitate. Cele ma cunoscute statiuni din zona sunt: Omisalj, Njivice si Malinska pe coasta de nord-vest. Pe insula mai sunt cunoscute si orasele istorice care mai pastreaza trasaturile medievale, precum Krk si Baska.

Noi am stat in Malinska (la Apartments Lavande) si am vizitat doar localitatile Krk si Omisalj din Insula Krk.

Toate articolele din seria Concediu 2013 le puteti citi aici.

 

4 comments for “Concediu 2013 – Croatia – Insula Krk

 1. 23/08/2013 at 21:00

  Ce fel de plaje sunt acolo ? pietris sau nisip ?

  • dancioca
   23/08/2013 at 21:16

   In Malinska putine portiuni sunt cu pietris. Majoritatea plajei e de fapt cu stinci. Mai sunt si portiuni de dig amenajate pt plaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *