Comisia Europeana propune un plan de reforme pentru piata unica a telecomunicatiilor

sigla_comisia_europeanaAm vazut recent intr-un comunicat de presa de la Comisia Europeana ca aceasta propune un important plan de reforme in domeniul telecomunicatiilor la nivelul tarilor Uniunii Europene.

Principalele elemente prevazute in pachetul de masuri prezentat in 11.09.2013 sunt:

Simplificarea normelor UE pentru operatorii de telecomunicații

O autorizație unică de funcționare în toate cele 28 de state membre (în loc de 28 de autorizații).

Eliminarea de pe piață a tarifelor majorate pentru roaming

Ar urma ca de la 1 iulie 2014 să se desființeze taxele pentru apelurile primite în roaming. Companiile de telecomunicații ar urma să aleagă între 1) a oferi pachete care vor fi valabile oriunde în Uniunea Europeană („vorbești afară la tarife ca acasă”) și ale căror prețuri vor fi dictate de concurența internă și 2) a permite clienților să se „decupleze”, adică să opteze pentru un furnizor de roaming care oferă tarife mai mici (fără a trebui să cumpere o nouă cartelă SIM). Această prevedere are la bază Regulamentul privind serviciile de roaming din 2012, prin care operatorii sunt obligați să reducă prețurile cu ridicata cu 67 % în cazul datelor începând cu luna iulie a anului 2014.

Desființarea tarifelor majorate pentru apelurile internaționale efectuate în interiorul Europei

Companiile nu ar mai putea percepe pentru un apel efectuat într-o rețea fixă din interiorul UE un tarif mai mare decât pentru un apel național interurban. Tariful pentru apelurile efectuate într-o rețea mobilă din interiorul UE nu ar putea depăși 0,19 EUR pe minut (plus TVA).

Protejarea legală a internetului deschis (neutralitatea internetului)

Ar urma să se interzică practicile de blocare sau de încetinire a conținutului de internet, utilizatorii urmând să aibă acces la internet deplin și deschis, indiferent de prețul sau de viteza stipulate în abonamentul lor de internet. Companiile ar putea, în continuare, să furnizeze „servicii specializate” de calitate garantată, cum ar fi televiziunea prin internet (IPTV), video la cerere, anumite aplicații, precum imagistica medicală de înaltă rezoluție, săli de operație virtuale, aplicații cloud care necesită prelucrarea unor cantități mari de date și care sunt vitale pentru activitatea întreprinderilor, în măsura în care acest lucru nu afectează vitezele de internet promise altor clienți Consumatorii ar avea dreptul de a verifica dacă beneficiază de vitezele de internet pentru care plătesc și să rezilieze contractul dacă angajamentele prevăzute în acesta nu sunt respectate.

Noi drepturi pentru consumatori și armonizarea tuturor drepturilor în Europa

Noi drepturi, cum ar fi dreptul la contracte care să fie redactate într-un limbaj simplu și care să conțină informații mai lesne comparabile, drepturi sporite în ceea ce privește trecerea la alt furnizor sau la un alt tip de contract, dreptul la un contract de 12 luni în cazul în care nu se dorește un contract mai lung, dreptul de a rezilia contractul dacă nu se asigură vitezele de internet promise și dreptul de a beneficia de redirecționarea e­mailurilor la o nouă adresă după trecerea la un alt furnizor de internet.

Alocarea coordonată a spectrului de frecvențe radio

Se va asigura astfel că europenii beneficiază de un acces sporit la serviciile mobile 4G și de mai multe conexiuni Wi-Fi.

Mai multă siguranță pentru investitori

Recomandarea privind metodologiile de calcul al costurilor și nediscriminarea constituie al doilea element al acestui pachet. Obiectivul recomandării este de a spori siguranța investitorilor, de a mări nivelurile de investiții și de a reduce divergențele dintre autoritățile de reglementare. Acest lucru presupune, în primul rând, armonizarea într-o și mai mare măsură și stabilizarea costurilor pe care operatorii istorici le pot aplica pentru a acorda acces la rețelele lor de cabluri din cupru și altor operatori și, în al doilea rând, asigurarea faptului că operatorii interesați de acces beneficiază cu adevărat de un acces echivalent la rețele. În momentul în care aceste constrângeri concurențiale și obligații de nediscriminare vor fi asigurate, ar urma ca prețurile pentru accesul cu ridicata la rețelele în bandă largă de „nouă generație” să fie determinate de piață, și nu de autoritățile de reglementare, ceea ce se traduce prin reducerea procedurilor administrative greoaie pentru operatori.

Imi amintesc ce mare era la inceput pretul unei convorbiri in roaming, dar in ultimii ani acesta a scazut permanent tot ca urmare a deciziilor Uniunii Europene. Tarifele de roaming reprezintă inca o sursă importantă de venituri pentru operatorii de mobil asa ca acestia nu vor renunta asa de usor la ele. Este de urmarit daca termenul de 1 iulie 2014 estimat pt eliminarea tarifelor de roaming in Uniunea Europeana va fi respectat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *