Si proprietarii de domenii “.ro” vor plati o taxa anuala de reinnoire

domeniu.roDe citeva zile am citit in mass media ca proprietarii de domenii “.ro” vor plati o taxa anuala de reinnoire. Am cautat informatia pe pagina web a Ministerului pentru Societatea Informationala.

Am gasit-o la sectiunea Transparenta decizionala – Proiecte 2013 aici. Proiectul de hotarire il puteti vedea aici si nota de fundamentare o puteti vedea aici.

In prezent, costul pentru un domeniu “.ro” este 51,26 dolari, plus TVA. De mai multa vreme se mentioneaza pe pagina www.rotld.ro ca “Nu exista taxa de mentenanta anuala in prezent. Plata se face la inregistrare. Daca se va introduce taxa de mentenanta  anuala veti fi anuntati din timp.”

Pt alte domenii internationale (de ex. .eu, .com, .net. org, etc) exista si in prezent taxa anuala de inregistrare). De asemenea cele mai importante registre de administrare domenii din Europa, cum ar fi DeNIC (Germania), SIDN (Olanda), AFNIC (Franta), Nominet (Marea Britanie), IT-NIC (Italia), RED.ES (Spania), etc., au implementata taxa pe perioada determinata pentru înregistrarea şi administrarea domeniilor internet. Era de asteptat de mai multa vreme ca si in Romania sa se ajunga la o taxa anuala pt domeniile .ro. Din cite am inteles suntem singura tara care nu percepem o taxa anuala pt utilizarea domenilor nationale.

Interesanta este insa modalitatea de anuntare a hotaririi, prin publicarea pe pagina web a Ministerului pentru Societatea Informationala, intr-o sectiune specifica, fara sa fie anuntat de pe pagina de start si fara sa fie consultata niciuna din asociatiile din domeniu. Am citit ca se discuta de o taxa anuala de pina la 10 euro, ceea ce e echivalent cu alte taxe pt domenii internationale (de ex. .eu, .com, .net. org, etc).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *