Manneken Pis – Statuia simbol a orasului Bruxelles

In coltul strazii numite Rue de l’Etuve/Stoofstraat cu Rue du Chene/Eikstraat, in inima centrului vechi se gaseste unul dintre cele mai ciudate obiective turistice din Bruxelles. Este vorba despre o statuie a unui baietel dezbracat care face pipi intr-o fantana, cunoscuta sub numele de Manneken Pis.

bruxelles(27.10.2013)186

bruxelles(27.10.2013)188

Manneken Pis este o statuie micuta cu o garderoba imensa. Statuia este imbracata in mici costumase de mai multe ori pe an. Exista sute de costumatii diferite. Cind am fost noi statuia era dezbracata, poata data viitoare o sa o vedem imbracata !

Exista mai multe legende asociate cu Manneken Pis. Unele spun ca statuia este inspirata de o batalie din secolul al 12-lea dintre trupele Ducelui Godfrey al III-lea de Leuven si Lorzii de Grimbergen. Godfrey al III-lea avea numai doi ani atunci cand si-a mostenit ducatul. Comandantul armatelor sale l-a pus pe micul lord intr-un cos si l-a ridicat pe creanga unui copac pentru a ridica moralul trupelor. Conform legendei pruncul Godfrey a facut pipi pe lorzii de Grimbergen care au pierdut batalia.

Alta legenda spune ca statuia reprezinta un alt baietel celebru dintr-un alt razboi. Candva in timpul secolului al 14-lea, orasul Bruxelles era asediat. Soldatii inamici au incercat sa arunce in aer zidurile orasului plasand o bomba la baza acestora. Acestia au fost insa spionati de pe ziduri de un baietel care dupa ce soldatii au plecat, a urinat pe fitil salvand astfel orasul.

O alta legenda spune ca Manneken Pis il reprezinta pe fiul unui comerciant bogat care s-a ratacit intr-o zi prin oras. Tatal disperat a organizat repede echipe de cautare a baiatului care au rascolit orasul si l-au gasit pe copil vesel, facand pipi in gradina cuiva. Tatal a facut cadou statuia proprietarului gradinii.

Manneken Pis a servit drept model pentru sute de replici folosite ca decoratiuni de gradina peste tot in lume, sporind astfel legenda lui Manneken Pis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *