Noi tendinte la plata cu cardul in magazine

pos31In ultimii ani am vazut ca in alte tari din Europa au inceput sa apara in magazine, variante de cititoare de carduri (POS) unde clientul introduce direct cardul, fara ca vinzatorul sa mai puna mina pe card.

Astfel dispare riscul ca vinzatorul sa poata introduce cardul in alte dispozitive decit POS-ul bancar. Am vazut in octombrie 2013 la Bruxelles ca la ghiseele societatii de transport local (STIB), POS-ul era amplasat dupa geamul care despartea ghiseul de client, astfel incit vinzatorul de la ghiseu nici macar nu mai putea sa mai atinga POS-ul.

Aceasta tendinta am vazut ca incepe sa fie prezenta si in Romania. Din toamna anului 2013,  la magazinele LIDL clientul este invitat sa introduca el cardul, apoi PIN-ul si tot el sa scoata cardul din POS. Aici nu s-au schimbat POS-urile, ci doar modul de lucru s-a modificat.

De mai putin timp si la statiile PETROM am vazut ca se procedeaza in acest mod. Cu siguranta ca vor apare si alti comercianti care vor urma acesta noua tendinta prin care clientul nu trebuie sa dea vinzatorului cardul pt a face plata.

Tot in aceasta tentinda, incep sa se implementeze si in tara noastra si cardurile contactless, care necesita doar apropierea de POS, fara a fi necesara introducerea in acesta. In plus, pt plati mai mici de 100 lei (20 euro in strainatate) nu este necesara introducerea codului PIN.

Alte informatii despre cardurile contactless o sa puteti citi intr-un articol viitor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *