Viena vazuta de pe Stephansdom

viena_30.11.2008Din ciclul Lumea vazuta de sus va prezint cum arata Viena vazuta de pe Stephansdom (Catedrala Sfântul Stefan).

Catedrala Sfântul Ștefan din Viena (în germană Wiener Stephansdom) este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Viena, un simbol al orașului și loc al multor evenimente importante din istoria Austriei. Îl are ca patron pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin. Catedrala în forma sa romanică și gotică, așa cum este văzută astăzi în Stephansplatz, a fost în mare măsură inițiată de Ducele Rudolf al IV-lea și se află pe ruinele a două biserici anterioare, prima fiind o biserică parohială sfințită în 1147. Cel mai important edificiu religios din capitala Austriei, Catedrala Sf. Ștefan a fost martorul mai multor evenimente importante din istoria acestei țări și a devenit, cu acoperișul său din țigle multi-colorate, unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale orașului.

În timpul celui de-al doilea război mondial Catedrala Sf. Ștefan a fost salvată de la distrugerea sa intenționată din mâinile forțelor germane în retragere, căpitanul Gerhard Klinkicht ignorând ordinele date de comandantul orașului, Josef Dietrich, de a “trage o sută de proiectile și a lăsa doar moloz și cenușă”. La 12 aprilie 1945, cu toate acestea, incendiile magazinelor din apropiere – provocate de jefuitorii civili atunci când trupele ruse au intrat în oraș – au fost propagate de vânt la catedrală, avariind grav acoperișul și determinându-l să se prăbușească. Din fericire, cărămizile de protecție construite în jurul amvonului, mormântul lui Frederic al III-lea și alte comori au minimalizat deteriorarea celor mai valoroase opere de artă. Reconstruirea a început imediat, cu o redeschidere parțială la 12 decembrie 1948 și o redeschidere deplină la 23 aprilie 1952. În anii postbelici monumentul a fost reconstruit cu mari eforturi financiare, ca un simbol al reclădirii Austriei.

Pentru a admira Viena de pe Stephansdom trebuie urcat in turnul nordic (Pummerin). Taxa de intrare pt adulti este de 4,5 Euro, iar urcarea se face cu liftul.

Aici puteti vedea imaginile realizate de mine din turnul nordic al Stephansdom din Viena in 30.11.2008:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *