Parisul vazut din Tour Eiffel

paris_07.11.2012_01Din ciclul Lumea vazuta de sus va prezint cum arata Parisul vazut din Tour Eiffel.

Turnul Eiffel (Tour Eiffel) este o construcție faimoasă pe schelet de oțel din Paris ce măsoară 320 m înălțime. Turnul a devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susținător al său și a cumpărat brevetul. Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului și lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual.

Structura a fost construită între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai. Lifturile originale funcționau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice.

Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri datorită contracției și dilatării aliajului de metale.

La început, Eiffel a primit permisiunea de a lăsa monumentul în viață timp de 20 de ani, dar ținând cont că oferea o serie de beneficii în domeniul comunicațiilor, s-a renunțat la demontarea sa.

Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.

Turnul Eiffel este înscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 și face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1991, împreună cu alte monumente pariziene.

Iata asadar un monument simbol a Frantei, pe care l-am vizitat prima data in 25.12.1993 si apoi in 07.11.2012. Pe site-ul turnului – www.toureiffel.paris – puteti gasi toate detaliile legate de turn, orarul si tarifele de vizitare. Imaginile si filmele prezentate mai jos sunt realizate in 07.11.2012.

Iata pt inceput doua filme realizate de la etajul 2 al turnului:

Puteti vedea si filmele realizate in timpul coboririi cu liftul:

– din virf pina la etajul 2 aici

– de la etajul 2 pina la etajul 1 aici

– de la etajul 1 pina la sol aici

Imaginile realizate in 07.11.2012 de la diferitele nivele ale Tour Eiffel le puteti vedea mai jos:

Alte detalii despre Tour Eiffel puteti citi in articolul Paris – Tour Eiffel.

Imagini panoramice la 360 grade cu turnul si din turn puteti vedea aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *