Bruxelles vazut din Atomium

bruxelles_26.10.2013Din ciclul Lumea vazuta de sus va prezint cum arata Bruxelles vazul din Atomium.

Atomiumwww.atomium.be – este situat chiar langa Parcul Mini Europe (parc ce are cladiri in minatura ale unor obiective turistice din intreaga Europa la o scala de 1:25), chiar langa Stadionul Regelui Baudouin. Este o structura care reprezinta o unitate a unui cristal de fier. Acest obiectiv turistic din Bruxelles are noua sfere din otel (initial au fost facute din aluminiu) legate intre ele prin tunele, de-a lungul celor 12 margini ale cubului. Intraga structura are o inaltime de 102 metri, iar sferele au diametrul de 18 metri. Stabilitatea sa este asigurata de 3 perechi de stalpi de sustinere.

Atomium a fost construit pentru Expozitia Mondiala din anul 1958 ce a fost gazduita de Bruxelles. Initial s-a intentionat ca aceasta structura sa ramana in picioare doar pe perioada expozitiei – de pe 17 aprilie pana pe 19 octombrie 1958. Succesul si popularitatea de care s-a bucurat a avut ca rezultat permanentizarea acestei structuri care astazi a devenit un obiectiv turistic important al orasului Bruxelles.

Sfera superioara si cea centrala sunt accesibile numai cu liftul. Celelalte pot fi accesate pe scari abrupte. Persoanele in scaun cu rotile nu au acces aici. Sfera de la baza Atomium-ului (numita Sfera Henri Storck) gazduieste o expozitie permanenta dedicata anilor 50. In sfera centrala exista un bar, iar in sfera centrala copii de la excursiile organizate cu scoala pot dormi peste noapte. Aceasta nu este deschisa publicului larg. Atomium a fost inchis pentru aproape doi ani, intre 2004 si 2006 pentru renovari. In aceasta perioada foliile de aluminiu au fost inlocuite cu unele de otel si interioarele au fost refacute.

Atomium are o inaltime de 102 metri si o greutate de 2400 tone. Sferele au un diametru de 18 metri si cele 20 de tuburi dintre sfere au o lungime intre 18 si 23 m si un diametru de 3 Orarul de vizitare este zilnic intre orele 10 si 18. Pretul biletului de intrare pt adulti este de 11 euro si pt copii intre 12-18 ani este de 8 euro.

Am vizitat Atomium in 26.10.2013. Iata aici cum arata Bruxelles vazut din Atomium.

Alte detalii si imagini cu Atomium puteti vedea in articolul Atomium din Bruxelles.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *