Grecia – Bratul Sithonia din peninsula Halkidiki

Guest post by Dorina Pop
harta_halkidikiBratul Sithonia este al doilea brat al peninsulei Halkidiki. Peninsula Halkidiki se afla in provincia Macedonia, in nordul Greciei continentale, si detine trei brate: Kassandra, Sithonia si Athos. Bratul Kassandra se afla la vest, bratul Sithonia in centrul peninsulei, iar bratul Athos, la est. Kasandra este bratul cel mai dezvoltat turistic, Sithonia este bratul mai linistit si mai atragator, iar Athos este cunoscut pentru celebrul Munte Sfant, aflat sub patrimoniul UNESCO.In iunie 2014 am fost in vacanta in Grecia, in localitatea Vourvourou, din Bratul Sithonia al peninsului  HalkidikiDespre Vourvourou nu sunt prea multe de spus, e un sat de vacanta daca pot spune asa, predomina vile cochete in regim privat dar printre ele gasesti si pensiuni, studiouri si apartamente, cateva hoteluri. Majoritatea sunt apartamente de inchiriat. Desigur gasesti taverne Gorgona, Paris, Itamos, Edra dar poti manca si la unul din hoteluri, dar si magazine mici cu de toate. Cumparaturi serioase, daca vreti sa gatiti, puteti face in Nikiti, aflat la 16 km distanta care are un Lidl si inca doua supermark-uri mari grecesti. Daca tot mergeti acolo, puteti intra si la placintarii sau la cofetarii, dar si la tavernele de pe plaja. Acolo am vazut ca serveau pizza uriasa si zic asta pt ca intr-adevar era cat masa adusa pe o tava speciala. Sa fi fost 70-80 cm in diametru. Am fi vrut sa o incercam dar ne-am gindit ca doua persoane nu vom putea manca nici jumatate din ea !In Vourvouroue exista o strada principala unde se petrec toate. Plaja este ingusta si este orientata spre nord vest, iar apa mica. Recomandarea este pentru plaja Karidi. Era la 500 m fata de unde stateam, dar tot in localitate. Karidi consta in doua golfulete marginite de stanci, dar stanci rotunjite foarte interesante, parca ieseau ca niste covoare din apa.

Este deosebita, cu pini, nisip fin apa limpede si mica cu siguranta motive destule ca sa adune zilnic multi turisti si in special copii.

Noi am preferat sa colindam asa ca doar de doua ori am fost pe plaja la Vourvourou. In zona am descoperit plaje mai mari, deschise, si nu asa aglomerate, spre exemplu mai la nord cu aprox 9 km langa portul Ormos Panagias, parte din Agios Nikolaos. O alta plaja interesanta este cea din Nikiti sau la 6 km sud de Nikiti, la Agios Ioannis. Ne-am plimbat pe coasta estica a Sithoniei, pana la Kalamitsi, 60 km sud. Am trecut prin Sarti, o statiune placuta maricica cu hoteluri, pensiuni, taverne si magazine, iar plaja lunga cu nisip fin, umbrele si cam tot ce iti poti dori. Am gasit multe golfuri care ascundeau plaje frumoase de nisip, organizate exclusiv pentru campinguri, mare parte cu bariera si taxa de acces. Merita vazuta plaja Armenistis, in special pentru culoarea apei de un bleu turquoise ce nu il poti uita. (poza este de pe net – eu am vazut-o intr-o alta vacanta la sfarsit de septembrie cand campingul era inchis si accesul liber):

grecia_sithonia_plaja_armenistisIata mai jos imaginile realizare in Bratul Sithonia in perioada 20-25.06.2014:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *