Sagrada Familia – simbolul Barcelonei

barcelona_17.11.2011_02Sagrada Familia (Sfânta Familie) – www.sagradafamilia.cat – este o uriașă biserică din capitala Cataloniei, Barcelona, în nord-estul Spaniei, fiind cel mai important simbol al Barcelonei. Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Aceasta nu este finanțată din bani publici, asa cum se obișnuia în Evul Mediu. Sursele de finanțare sunt donațiile private și încasarile din biletele de intrare. Bugetul pentru anul 2009 se apropie de 20 milioane de euro. Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană).

Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției. Gaudi ar fi comentat, în legătură cu aceast termen: „Clientul meu nu se grăbește”. În prezent termenul estimat este anul 2026. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol.

Am vizitat interiorul catedralei Sagrada Familia in 17.11.2011, iar in 20.11.2011, inainte de plecarea din Barcelona, am mai trecut sa o vedem pe inserat. Taxa de intrare a fost de 12,50 euro pt adulti si 10,50 euro pt elevi. Pentru inca 2,50 euro se poate merge in unul dintre turnuri, cu ascensorul. De acolo se poate vedea o frumoasa panorama a Barcelonei, despre care am aratat in articolul Barcelona vazuta din turnul Catedralei Sagrada Familia.

Interiorul Catedralei este fantastic:

Mai puteti urmari inca doua filme realizate in interiorul Catedralei aici si aici.

Am vizitat si muzeul din incinta Catedralei. De asemenea am vazut si atelierele unde se lucraza la diferite forme pt constructie. Cu toate ca taxa de intrare e destul de mare erau multi vizitatori, ceea ce inseamna ca sunt sanse de finalizare a lucrarilor de constructie.

Iata mai jos toate imaginile realizate in 17.11.2011 si in 20.11.2011 in interiorul Catedralei precum si in apropierea ei:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *