Insulele Burano si Murano din laguna venetiana

harta_laguna_venetianaInsulele Burano si Murano fac parte din laguna venetiana, alaturi de celelalte insule mai mari: San Michelle, Torcello, Mazzorbo, Lido di Venezia și Pellestrina.

In aceste insule se poate ajunde cu vaporasele atit din Venetia cit si din Punta Sabbioni (in extremitatea peninsulei care porneste de la Lido di Jesolo.

Noi am pornit din Punta Sabbioni cu vaporasul spre insula Burano si apoi am vizitat insula Murano si de aici ne-am intors spre Punta Sabbioni.

Murano este o insulă în laguna venețiana, pe care se află orașul cu același nume renumit pentru produsele de sticlărie. Este o destinatie turistica importanta, mai ales pentru cei care ajung in Venetia. Este, poate, cea mai cunoscuta insula din laguna venetiana. Din largul marii vei sti imediat care e Murano, pentru ca se zareste farul inclinat si campanillele celor doua biserici. Renumele insulei a crescut datorita faptului ca aici se produce celebra sticla de Murano, cunoscuta in intreaga lume pentru calitatile sale. Insula Murano este alcatuita, precum Venetia, din mai multe insulite, legate prin poduri. Este o insula mica si are o populatie de 5000 de locuitori.Candva era doar un sat de pescari pana in secolul al XIII lea, cand atelierele de prelucrat sticla din Venetia au fost mutate aici, deoarece exista riscul ca in cazul unui incendiu sa fie cuprinse casele, fiind ridicate pe piloane din lemn. Murano se diferentia fata de celelalte insule, pentru ca avea imunitate in fara legii, o buna bucata de timp batea moneda proprie, iar intre timp a devenit un port comercial foarte cautat.

Insula Burano se afla in nordul lagunei ,la 40 de minute cu vaporasul de Venetia. Atmosfera este foarte diferita de Murano sau de centrul istoric al Venetiei datorita culorilor vesele de pe casele localnicilor,  inspirate din picturile de pe barcile pescarilor de aici. Casele de aici sunt micute si pictate in albastru, roz, verde, mov, galben si alte culori puternice.  Intreaga insula are un aer vesel si prietenos.

Dintre ocupatiile localnicilor primele locuri sunt ocupate de dantelarie si pescuit.De aici va puteti cumpara fete de masa , brodarii, chiar si rochii de mireasa.

Mai jos puteti vedea imaginile realizate de mine in 02.09.2007 pe drumul spre insulele Burano si Murano precum si in interiorul acestora:

 

2 comments for “Insulele Burano si Murano din laguna venetiana

 1. puiu dumitru gheorghe
  03/09/2014 at 09:04

  Informatii noi pentru mine si colegii mei….. Multumesc Prietene

  • dancioca
   03/09/2014 at 10:20

   Cu placere !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *