Palatul Schonbrunn, un simbol al Vienei

viena_22.08.2007Palatul Schönbrunn (în germană Schloss Schönbrunn) – www.schoenbrunn.at –  este o fostă reședință imperială de vară în stil rococo situata Viena, capitala Austriei. Fiind unul dintre cele mai importante monumente culturale din țară, el a fost începând cu anii 1960 una dintre cele mai importante obiective turistice din Viena si practic este un simbol al Vienei. Palatul și grădinile ilustrează gusturile, interesele și aspirațiile monarhilor din familia Habsburg. Palatul se află la vest de centrul orașului Viena, în cartierul Hietzing.

Palatul Schönbrunn – odinioară reşedinţa de vară a familiei imperiale – este unul dintre cele mai frumoase complexe arhitectonice în stil baroc din Europa. Este în posesia Dinastiei Habsburgilor din anul 1569. În anul 1642 soţia împăratului Ferdinand II a comandat construirea unui palat de vară şi a denumit această proprietate pentru prima dată “Schönbrunn”. Palatul ridicat după asediul turcesc din anul 1696 şi parcul au fost reamenajate fundamental de Maria Theresia după anul 1743. În cea mai mare parte a anului Habsburgii au locuit în nenumăratele încăperi de care o familie imperială cu numeroşi membri a avut nevoie pe lângă spaţiile reprezentative.

In anul 1830 s-a nascut aici imparatul Franz Joseph, cel care s-a casatorit cu fermecatoarea Sisi si care a domnit in perioada 1848-1916. Monarhul si-a petrecut ultimii ani de viata numai la palat, care a trecut in administratia noii republici la doar doi ani dupa moartea sa. Astazi, palatul face parte din patrimoniul cultural UNESCO, datorita importantei sale istorice, amplasarii sale unice si splendidului sau mobilier.

Palatul are 1441 de incaperi; dintre acestea, doar 45 pot fi vizitate. Mobilierul si decoratiunile interioare in stil rococo (in special stucaturi albe cu ornamente de frunze din aur de 14 karate) sunt completate de candelabre de cristal de Boemia si de sobe de portelan.

Incaperile de locuit si cele de lucru ale imparatului Franz Joseph (vezi foto) sunt simple si neornamentate; cu atat mai luxoase par camerele de protocol si cele ale musafirilor. In Sala Oglinzilor a concertat Mozart pe vremea cand era un copil-minune, in varsta de numai sase ani.

Vizitati resedinta de vara a imparatesei Sisi. Vizitatorul va fi fermecat de cladirea baroca, dar si de privelistea parcului, de Palmenhaus (Sera palmierilor), de Gloriette si de gradina zoologica. Va puteti petrece o intreaga zi la Schönbrunn: vizitati incaperile palatului facand „Grand Tour (Marele Tur) cu ghid audio”, aruncati apoi o privire in luxoasele incaperi de ceremonie si in saloanele splendid mobilate, cutreierati dupa aceea coridoarele labirintului din parc.

Informatii despre preturile biletelor de intrare in diferite combinatii puteti citi aici. De asemenea sunt reduceri la tarifele de vizitare daca se achizitioneaza Viena Card.

Am vizitat Palatul Schönbrunn in interior in 22.08.2007 si in 10.07.2008. De asemenea l-am mai vizitat in exterior in 28.11.2009 (la Tirgul de Craciun din fata Palatului) si in 15.07.2010. De asemenea Sivia l-a mai vizitat si in interior iarna in 19.12.2010. De fiecare data cind am fost era multa lume care il admira in exterior, dar la fel de multi care il descopera si in interior.

Imaginile realizate la diferite obiective din Palatul Schönbrunn le puteti vedea aici: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *