Palatul Dogilor din Venetia

Venetia_30.08.2007Palatul Dogilor (Palazzo Ducale) – palazzoducale.visitmuve.it – este situat in Piata San Marco din Venetia, chiar linga Basilica San Marco.

A fost ridicat initial din lemn in secolul al IX – lea si apoi a fost reconstruit de mai multe ori dupa aceea, dobandind forma pe care o vedem astazi abia intre 1340 si 1424, odata cu constructia Salii Marelui Consiliu, sub supravegherea arhitectului Filippo Calendario.

Dupa acea perioada, constructii noi au aparut in incinta palatului, sub ingrijirea lui Giovanni si a lui Bartolomeo Bon (tata si fiu), dintre care putem aminti Porta della Carta, intrarea principala care directioneaza vizitatorii spre curtea interioara.

Dupa un incendiu major care a avut loc in 1483, curtea interioara va fi reconstruita intr-un stil renascentist de arhitectul Antonio Rizzo.

Palatul era locul unde se desfăşura viaţa politică în Veneţia şi este compus din săli fastuoase, sala Consiliului, sala Scrutinului, rezidenţa Ducelui şi sala oficiilor Guvernului antic veneţian. Aici se găseşte tabloul intitulat “Paradisul”, ce ocupă întregul perete frontal din Sala de Consiliu şi constituie cea mai mare pictură în ulei din lume.

Din Palat se poate ajunge si inchisoare traversând renumita Punte a Suspinelor. Pe acest itinerariu putem vedea celulele închisorii din Veneţia unde se pot găsi  încă inscripţii ale vechilor prizonieri veneţieni. Itinerariile secrete pot fi parcurse doar cu rezervă anterioară şi acompaniaţi de un ghid autorizat

Aceste itinerarii vă oferă acces la părţile cele mai secrete ale palatului, sălile unde se reuneau membrii Guvernului, sălile unde munceau funcţionarii Guvernului, locul de tortură al deţinuţilor, celula lui Giacomo Casanova, etc.

Fotografiatul este interzis in interior, fiind permis doar in curtea interioara a Palatului. Am mai reusit sa fac citeva imagini spre mare de la o fereastra deschisa.

Biletul pt adulti costa 16 Euro, iar pt tinerii intre 6-14 ani, elevi si studenti intre 15-25 ani si seniori peste 65 de ani biletul costa 10 Euro. In acest pret sunt incluse si intrarile la Muzeul Correr, Muzeul Arheologic National si Biblioteca Naţională Marciana, situate in apropierea Palatului Dogilor.

Am vizitat in interior Palatul Dogilor in 30.08.2007, iar din exterior l-am admirat de fiecare data cind am fost la Venetia. Iata mai jos imaginile realizate in 30.08.2007:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *