Domul din Milano

milano_domul_22.10.2010Domul din Milano (Duomo di Santa Maria Nascente) – www.duomomilano.it –  este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Milano.

Cu o suprafață de 1200 mp, catedrala milaneză, una dintre imaginile emblematice ale Italiei și ale Europei, este cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca mărime din lume, după Bazilica San Pietro din Roma și catedrala din Sevilla. Podoabă cu totul unică a arhitecturii gotice, domul din Milano are o capacitate de peste 40.000 de locuri și o lungime de 157 m.

Este una dintre catedralele occidentale a căror construcție s-a întins pe durata a câtorva secole. Începută în 1386 și incheiată în 1887, ea domină astăzi piața centrală din Milano, fiind un simbol al puterii economice pe care această capitală a Lombardiei, poartă de intrare a comerțului ce traversa Alpii, l-a reprezentat timp de veacuri. Maiestuozitatea și formele estetice ale catedralei sunt grăitoare: detaliile sculpturale ale celor 135 de turle, dintre care cea mai înaltă atinge 109 metri, și cele peste 2000 de statui, sunt foarte atent executate, la fel și marile ferestre ale clădirii, considerate a fi cele mai mari din lume.

Intrarea in biserica e gratuita, iar urcarea pe acoperisul Domului costa 5 euro pe scari si 8 euro cu liftul. Pe acoperisul te poti plimba ca si pe bulevard si de aici se vede o panorama superba a pietei precum si a intreguui oras. Tot de pe acoperis se pot vede mai indeaproape statuile si celelalte ornamente din partea superioara a Domului.

Un film si imagini realizate in 22.10.2010 cind am fost pe acoperisul Domului din Milano puteti vedea in articolul Milano vazut de pe acoperisul Domului.

Iata mai jos doua filme realizate in Piata Domului din Milano in 22.10.2010:

Imagini cu Domul din Milano precum si din interiorul acestuia realizate de mine in perioada 22-24.10.2010 puteti vedea mai jos:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *