Comisia Europeana reduce numarul de piete reglementate din sectorul telecomunicatiilor

sigla_comisia_europeanaBruxelles, 9 octombrie 2014. Astăzi, Comisia Europeană – în acord cu statele membre – a decis ca două piețe din sectorul telecomunicațiilor să nu mai facă obiectul reglementării în Europa și ca alte două să fie redefinite pentru a reflecta evoluțiile piețelor și ale tehnologiilor. Normele sunt aplicabile imediat.

Cele două piețele care nu mai fac obiectul reglementării sunt:

a) piața cu amănuntul de acces la telefonia fixă și

b) piața angro a inițierii apelurilor fixe.

De asemenea, Comisia va redefini două piețe de bandă largă, pentru a limita sarcinile de reglementare la ceea ce este strict necesar pentru un acces competitiv la banda largă și investiții.

Comisia acordă o atenție sporită nevoilor specifice ale utilizatorilor comerciali, pentru a asigura un mediu competitiv în ceea ce privește conectivitatea care să impulsioneze creșterea în toate sectoarele economice.

Vicepreședinta Comisiei Europene, @NeelieKroesEU, a declarat: „Am plăcerea să vă anunț această reducere a birocrației în sectorul telecomunicațiilor,care este rezultatul unei creșteri a concurenței pe piețele din acest sector și constituie un pas în plus către un adevărat continent conectat”.

De ce au fost scutite de reglementarea ex-ante piețele de telecomunicații fixe?

S-a înregistrat o scădere a volumului de apeluri fixe, întrucât consumatorii s-au orientat spre soluții alternative, cum ar fi VoIP (voice-over-IP) și apeluri prin telefonia mobilă, dar și spre furnizori alternativi, cum ar fi operatorii OTT (over-the top). De asemenea, clienții care încă folosesc serviciile de telefonie fixă sunt acum în măsură să cumpere acces fix de pe o serie de platforme diferite, cum ar fi rețeaua telefonică tradițională, rețelele prin fibră optică sau prin cablu și, de asemenea, de la operatori alternativi care oferă servicii în bandă largă și servicii vocale prin accesul necondiționat la bucla locală, deci concurența a sporit.

De ce unele piețe rămân reglementate ?

Întrucât unele piețe din sectorul telecomunicațiilor continuă să aibă bariere foarte ridicate la intrare și este puțin probabil ca în viitorul apropiat să se dezvolte un mediu concurențial.

Recomandarea redefinește limitele piețelor de bandă largă, care constau în produse angro necesare pentru furnizarea cu amănuntul a serviciilor în bandă largă (noile piețe 3a, 3b și 4 înlocuind piețele 4, 5 și 6 din recomandarea din 2007). Noile norme recunosc faptul că „produsele de acces virtual” pot fi considerate substituente ale degrupării fizice atunci când îndeplinesc anumite caracteristici.

Context

În temeiul normelor UE privind telecomunicațiile, Comisia adoptă și revizuiește periodic Recomandarea privind piețele relevante ale produselor și serviciilor.

În perioada 16 octombrie 2012 – 8 ianuarie 2013 a avut loc o consultare publică privind revizuirea recomandării (a se vedea IP/12/1105). De asemenea, Comisia a comandat un raport extern, publicat în octombrie 2013. Avizul BEREC referitor la Recomandarea privind piețele relevante a fost emis în 2014.

Aceste piețe relevante ar trebui să facă în continuare obiectul reglementării până în 2020.

Sursa: www.europe.eu

1 comment for “Comisia Europeana reduce numarul de piete reglementate din sectorul telecomunicatiilor

  1. Alexandru Mot
    14/10/2014 at 13:29

    test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *