Serviciul Spatiu privat virtual furnizat de ANAF se extinde si in alte regiuni

sigla_anaf_newScriam in septembrie 2014 ca ANAF lanseaza un nou serviciu: Spatiu privat virtual.

În prima etapă, serviciul „Spaţiul privat virtual” a fost disponibil în sistem pilot până la sfârșitul anului 2014 pentru contribuabilii persoane fizice cu domiciliul fiscal în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Incepând din 2015, proiectul pilot pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov urma sa fie dezvoltat la nivel naţional și sa se extinda categoriile documentelor şi informaţiilor comunicate spre și dinspre contribuabili.

Recent am citit aici ca serviciul Spațiu privat virtual va fi extins începând cu luna decembrie 2014 pentru regiunile Timișoara (judetele (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş), Iași (judetele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) și Prahova (judetele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman).

Am reusit sa completez aici online formularul de inregistrare. La sectiunea Tipul de aprobare se poate alege Aprobare la ghiseu (deci probabil ca trebuie mers la ANAF pt validare) sau Verificare numar inregistrare decizie.

Pentru identificarea pe baza unei decizii emise în 2013, 2014 se poate indica unul din numerele următoare:
–  Numărul unei decizii de impunere imprimat în partea de sus a documentului hârtie primit de la ANAF şi precedat de textul ‘Nr.înregistrare’.
– Numărul unei decizii referitoare la obligaţii de plată accesorii indicat în colţul stânga sus pe documentul hârtie primit de la ANAF şi precedat de textul ‘Nr.’

Am ales un numar de inregistrare din decizia de impunere anuala pe 2013 si a fost OK. Se alege un nume de utilizator si o parola, care se vor folosi ulterior la autentificare – in coltul din dreapta sus se acceseaza Autentificare username.

Dupa introducerea tuturor dateler cerute in formular veti primi un cod de verificare pe adresa de email introdusa. Apoi se introduce intr-un formular acest cod de verificare si adresa de email si dupa aceea se primeste pe email mesajul: “Contul dumneavoastra cu numele de utilizator ___________ a fost activat”.

Se intra in cont cu userul si parola alese si apoi se introduce inca un cod de siguranta (de 6 cifre, valabil 300 secunde) primit pe email. La sectiunea cereri apar 3 tipuri de documente:

D112Contrib

Nota obligatiilor de plata

Obligatii de plata

Dupa ce se selecteaza tipul de document se apasa butonul trimite. Raspunsul la cerere se poate consulta sub forma unui document .pdf in sectiunea Mesaje.

De exemplu pt Declaratia 112 se genereaza un tabel in care pt fiecare luna (incepind cu ianuarie 2011) apare Denumire angajator / Venit brut / Somaj / Sanatate / Pensii

Astfel angajatul poate verifica daca angajatul a depus in fiecare luna Declaratia 112 si ce sume au fost platite pt fiecare categorie.

Daca se selecteaza Obligatii de plata se genereaza un document .pdf in care se mentioneaza eventualele obligatii de plata si inclusiv contul IBAN in care trebuie facuta plata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *