Excursie in jurul Muntelui Athos

grecia_athos_01.09.2006Muntele Athos este o republica a calugarilor stabiliti aici cu peste o mie de ani in urma, traind conform exigentelor religioase ale Bizantului

Imparatul Constantin a emis in 1060 o bula, inca in vigoare in zilele noastre, prin care a stabilit conditiile de acces pe Sfintul Munte Athos:

– sa existe un permis de vizitare, individual sau colectiv

– accesul femeilor este interzis

– este interzis vizitatorilor sa-si petreaca aici noptile, cu execeptia celor veniti cu interese religioase sau stiintifice dovedite si care au peste 18 ani

Muntele Athos are legi si guvern propriu. Dar toti calugarii de aici sunt cetateni greci, avind acte de identitate eliberate de statul grec. Din punct de vedere bisericesc, apartin de Constantinopol, iar din punct de vedere politic, depind de statul grec. Pe multele Athos se ingemaneaza intreaga ortodoxie, manastirile fiind ctitorite de tarile unde ortodoxia este religie dominanta.

Astazi, mai sunt in activitate doar 20 de manastiri principale – avind fiecare in dependenta citeva state si sihastrii – si 12 schituri, ai caror locuitori practica o disciplina religioasa mai severa, s esupun unor legi mai ascetice si mai riguroase, dar se ocupa si cu realizarea de mici obiecte de arta.

Manastirile se intind pe aproximativ 40 de km, adapostind o lume inchisa in sine, legata de pamint doar printr-un istm ingust. In zilele noastre mai traiesc aici doar 1700 de calugari. Din 1970, dupa o perioada mai putin fasta, Athosul a inceput din nou sa se dezvolte, iar multe cladiri sunt in renovare.

Am pornit tot din Paralia Katherini in 01.09.2006 cu autocarul pina in portul Ouranoupoli si de acolo ne-am imbarcat pe un vas de croaziera cu care ne-am deplasat pe latura vestica a Muntelui Athos si am vazut de pe vaz cele 10 manastiri de pe aceasta parte a Muntelui.

Iata mai jos imaginile realizare in aceasta croaziera:

Imaginile le puteti vedea si aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *