Concediu in Insula Lefkada – un colt de rai in inima Marii Ionice (partea a 4-a)

Guest post by Titi Dumbrava

lefkada_2014_08Articolul anterior Concediu in Insula Lefkada – un colt de rai in inima Marii Ionice (partea a 3-a)

Prima oprire pe drumul de intoarcere am facut-o in Antirio ca sa vedem vestitul pod, una din minunile lumii moderne. Podul Rio-Antirio unește Rio – suburbia estică a Patrasului – de orașul Antirrio. Podul reprezinta o cale de comunicatie intre peninsula Peloponezului cu partea continentala a Greciei. In anul 1999 cand am fost in Grecia in excursie cu autocarul, acest pod nu exista si am trecut din Antirio in Patras cu ferryboat-ul.

Urmatoarea oprire am facut-o in orasul-statiune Nafpaktos. Nafpaktos este o localitate aflata la 9 km de Antirio, are iesire spre mare si un mic port in care pot intra doar vasele de mici dimensiuni. Este celebru si prin fortareata venetiana care domina orasul.

Am pornit apoi spre urmatorul obiectiv – oraselul Galaxidi. Galaxidi e un orasel preferat de vizitatorii atenieni care fac circa 2,5 ore pana aici. Orasul are 2 porturi si asta datorita asezarii lui. Primul port e foarte frumos, linistit, cu mic deal dincolo de apa plin de pini, atmosfera de acolo fiind foarte relaxanta.

Spre seara am sosit in Delphi si ne-am cazat la hotelul Lefas, un hotel excelent pentru care am platit 40 Euro camera tripla cu mic dejun inclus. Din balconul nostru se putea admira o priveliste magnifica a vaii Pleistos. Delphi se afla pe un platou in versantul Muntelui Parnassus. Ramificarea semicirculară se cheamă Phaedriades; de aici se vede Valea Pleistos.

lefkada_2014_09A doua zi dimineata am vizitat complexul arheologic din Delphi, unul din cele mai vestite site-uri arheologice ale lumii. Numele de “Delphi” provine probabil de la Delphinios, un epitet atasat lui Apollo pentru a reda legătura sa cu delfinii. Apollo, se spune, ar fi venit cu preoti din Creta, pe spatele delfinilor. Conform unei alte legende, Apollo a venit pe jos pana la Delphi din nord și s-a oprit la Tempe, un oras in Tesalia si a cules lauri, planta sacra pentru el. In comemorarea acestei legende, castigatorii jocurilor pitice, primeau o coroana de lauri culesi din Tempe. Intr-o incapere de sub Templul lui Apollo, adyton, isi producea profetiile preoteasa Pythia, celebrul oracol de la Delphi. Din pacate nu am intalnit-o ca sa ne prezica viitorul.

Ne-am continuat apoi drumul pe traseul Amphissa – Lamia – Larissa – Valea Tempi – Platamonas. Dupa amiaza am sosit in Platamonas si ne-am cazat la Galanis Studios and Apartments. Am beneficiat de un apartament mare pentru care am platit 40 Euro.

Platamonas este o statiune populara situata pe coasta Marii Egee. Este deosebit de animata, sunt multi concetateni de-ai nostri iar preturile sunt mici. Peisajele nu sunt atat de spectaculoase ca si in Lefkada dar pentru plaja si baie este excelenta. Sunt multe taverne pitoresti pe malul marii, multe magazine si multa lume. Castelul Platamon domina statiunea. In apropiere se afla si populara statiune Nei Pori.

A doua zi dimineata am pornit spre casa pe ruta Katerini – Evzoni – Macedonia – Serbia. Astfel a luat sfarsit minunata noastra calatorie in Grecia.

Va recomand sa vizitati insula Lefkada ! Daca vara va place sa mergeti la mare, va recomand Grecia pentru ca e aprope de noi, se poate ajunge usor cu masina, preturile sunt mici, apa marii e calda iar vremea este tot timpul foarte buna pentru plaja si baie, datorita amplasarii la sud.

Iata mai jos mai multe imagini realizate in concediul din Insula Lefkada in iulie 2014:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *