Primavara la Madrid (partea a 2-a)

Guest post by Dorina Pop

Madrid 2015-636Articolul anterior Primavara la Madrid (partea 1-a)

Parasind centrul vechi, descoperi o noua imagine a orasului, cu bulevarde largi, cladiri impunatoare ce impresioneaza prin arhitectura lor,  palate, muzee, parcuri, piete mari cu fantani. Orasul vechi a fost extins de monarhia de Bourbon in sec. XVIII. si impresioneaza prin maretie. Un simbol al orasului este Plaza de la Cibeles, unde suporterii echipei Real Madrid se strang si ii sarbatoresc victoriile. Piata este deosebit de frumoasa, avand in centru ei fantana cu acelasi nume ce o reprezinta pe Cybele, zeita greco-romana a naturii. In jurul pietei se afla 4 edificii importante, Banco de Espana, Palacio de Comunicaciones, cartierul general al armatei de uscat si Palacio de Linares, cea mai impresionanta dintre ele. Palatul a fost ridicat de un proaspat aristocrat, bancherul Jose de Murga, dupa ce a fost rasplatit de Amadeo I, in 1873, cu titlul de Marchiz de Linares, pentru sprijinul financiar acordat. A fost considerata cea mai extravaganda resedinta din Madrid, construita in stil neo-baroc, bogata in decoruri rococo.

Madrid 2015-500Madrid este un oras al artelor, muzeul Prado fiind unul dintre cele mai cunoscute detinatoare de importante colectii de pictura clasica din lume. Vis-à-vis, muzeul Thyssen-Bornemisza adaposteste cele mai importante lucrari de arta din ultimii 800 de ani provenite din colectii private. Vis-a vis de gara Atocha se afla muzeul si centru national de arta contemporana Reina Sofia, ce gazduieste printre altele tabloul Guernica al lui Picasso. Cei care vor lua trenul pentru a putea vizita si imprejurimile Madridului, vor descoperi in interiorul garii Atocha o impresionanta gradina de palmieri, care prin cei 4000 mp, si cele 7000 specii de plante locale si exotice reprezinta cea mai mare gradina botanica acoperita din tara.

Dupa un tur al muzeelor va puteti relaxa intr-unul din numeroasele parcuri ale Madridului, Retiro intins pe 42 ha, fost loc de relaxare al familiei regale, parcul a fost deschis publicului in 1869, Gradina Botanica Regala, sau parcul del Oeste sau puteti alege una din numeroasele terase, cafenele, baruri ce impanzesc orasul pentru a degusta specialitatile locale, churros cu ciocolata fiind una dintre ele – niste batoane prajite din aluat de gogosi aromatizate cu scortisoara, deosebit de gustoase.

Madrid 2015-616Madridul este un oras modern, cu cartiere noi, locatii deosebite , dar ramanand in zona centrala, ramai conectat cu istoria. Plaza de Colon este dedicata lui Cristofor Columb, descoperitorul Americii.  Aici se inalta o columna neogotica din 1885, avand in varf statuia lui Columb cu bratul indreptat spre vest. Tot aici se gaseste un ansamblu statuar inscriptionat cu fragmente din calatoria sa.

In Plaza de Espana, alaturi de Edificio Espana, avand 27 de etaje si Torre de Madrid cu 33 etaje, poti admira masivul obelisc central din piatra, inaltat in 1928, iar in fata sa statuia lui Miguel de Cervantes.

In apropierea de piata Cibeles este Puerta de Alcala, un monument maret inaltat de Carlos III in 1777 ce marca pana in sec.XIX limita de est a orasului. Impresioneaza si seara fiind inundat in lumina.

In 1929 s-au incheiat lucrarile unui impresionant bulevard Gran Via proiectat inca din 1860. Aici sunt ilustrate tendintele arhitectonice de la inceputul sec.XX si tot aici gasim o cladire in stil American, Telefonica, inspirata de zgarie norii din Manhattan. Gran Via este o artera plina de viata, pana tarziu in noapte, cu magazine, restaurante si hoteluri. Pe aceasta artera, in plaza de Callao intr-o cladire cu arhitectura Art Deco isi au locatia 7 cinematografe reprezentand paradisul cinematografic al Madridului.

La nord de Gran Via se deschide cartierul Chueca, care incepe se se animeze odata cu lasarea serii. Terasele si barurile raman pline pana tarziu in noapte si in timpul saptamanii.

Asa cum spuneam la inceput Madridul ne-a impresionat placut,si cu siguranta ramane o locatie ce ne va impresiona si la vizitele viitoare pentru ca este placut, modern si vechi in acelasi timp, cultural, accesibil si are multe de oferit.

Iata mai jos mai multe imagini realizate la Madrid in perioada 07-10.05.2015:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *