Basilica di San Nicola din Bari

Unul dintre cele mai renumite obiective din Bari este Basilica di San Nicola (Biserica Sfântul Nicolae) – http://www.basilicasannicola.it. Biserica un important loc de pelerinaj pentru întreaga creștinătate deoarece aici se află moastele Sfântului Nicolae:

DSC_8442

Înființarea bazilicii este legată de cucerirea orașului bizantin Mira de către armatele musulmane. Inițial, Mira a fost un loc important de pelerinaj pentru creștini deoarece acesta era orașul unde Sfântul Nicolae a fost episcop și totodată locul unde se aflau moaștele sale. Dar, după venirea musulmanilor, pelerinajul a fost oprit iar moaștele se aflau în pericol, de aceea ele au fost furate de către niște marinari italieni cu gândul de a le duce la Roma. Cu toate acestea pe drum, conform legendei, Sfântul le-a dat de înțeles marinarilor că orașul Bari este locul unde vrea să fie înmormântat. Moaștele au ajuns la Bari pe data de 9 mai 1087. A fost o competiție destul de mare între orașele Bari și Veneția pentru moaște, în cele din urmă au rămas la Bari.

Bazilica a fost construită între anii 1087-1197, în timpul dominației normanzilor în sudul Italiei. În anul 1089 a fost sfințită cripta unde se află moaștele de către Papa Urban al II-lea, iar în anul 1197 bazilica a fost finalizată și sfințită în prezența episcopului german Conrad de Hildesheim și a altor prelați.

Bazilica Sfântul Nicolae din Bari este un bun exemplu de edificiu în stil romanic. Ea este un loc foarte celebru de pelerinaj, fiind vizitată mai ales în timpul sărbătorii Sfântului, pe 6 decembrie.

Accesul in Basilica, inclusiv in cripta unde se afla moastele Sfântului Nicolae, este gratuit.

Mai jos puteti vedea imagini ale Basilicii (din exterior si din interior): 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *