Casele Trulli din Alberobello

harta_alberobelloAlberobello (arbori frumoşi) este un oraș în provincia Bari, în regiunea Puglia din Italia, avind un numar de aproximativ 11.000 de locuitori (in 2011). Casele originale din Alberobello, numite „Trulli”, de culoare alba si cu acoperisuri in forma de con, au fost înscrise în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Desenele de pe acoperisuri au o semnificatie mistica, fiecare insemnand un anumit lucru. In plus pe fiecare acoperis e un anume stil de forma sculptata in piatra, apartinand unei familii,de aceea se pot vedea mai multe case cu aceeasi sculptura pe acoperis.

De la Bari la Alberobello sunt 64 de kilometri pe calea ferata si trenul face o ora si jumatate. Cursele sunt operate de o companie particulara  Ferovie del Sud Est (FSE). Biletul costa 4,90 euro si se se poate cumpara de la casa de bilete FSE sau de la automatele amplasate la ultimele doua linii din Gara (linii de unde pleaca si sosesc trenurile operate de FSE).

Trenul catre Alberobello este modern, iar calatoria este extrem de agreabila si lina, spre deosebire de calatoriile cu trenul din tara noastra!

Casele sunt construite din piatra, iar la ridicarea lor nu s-a folosit nici un amestec care sa sa lege bolovanii pusi unul peste altul. Majoritatea au fost construite in secolul al XIV-lea, dar au cunoscut “perioada de glorie” in anii 1800. Unele case sunt locuite iar altele au fost transformate in restaurante, boutique-uri sau sunt scoase la vanzare. Am vizitat si nou o casa si am gustat un lichior traditional oferit de proprietar. E greu sa rezisti sa nu cumperi si o amintire din cele oferite de proprietar dupa ce ai gustat din lichir… Iata ca si aici mostrele gratuite genereaza vinzari!

Strazile din zona cu case Trulli sunt foarte inguste si in general sunt pietonale, dar am mai vazut si masini pe alocuri. Tot orasul este mic si se poate vizita intr-o jumatate de zi.

Iata mai jos imaginile relizate in Alberobello in dimineata zilei de simbata 22.10.2016:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *