Vicenza, orasul lui Palladio

In perioada 26-29.10.2016 am fost in delegatie linga Vicenza (Italia). Am plecat din Timisoara cu o cursa Wizz Air pina la Bergamo si de acolo cu masina am ajuns la Arcugnano, linga Vicenza. Inapoi am mers cu trenul de la Vicenza la Venetia si dupa o zi petrecuta aici, am luat autobuzul de la Venezia pina la Aeroportul Treviso si de acolo tot o cursa Wizz Air pina la Timisoara. 

In Vicenza am facut o scurta vizita in dupa amiaza zilei de 27.10.2016. Vicenza (care este capitala provinciei cu acelasi nume, care face parte din regiunea Veneto) este o bijuterie de oras, opera arhitectului Andrea Palladio. Palatele si constructiile publice pe care le-a creat, prin secolul XVI, in stil renascentist tarziu, au dat orasului o identitate aparte, astfel ca Vicenza si Palladio sunt doua cuvinte care merg de la sine impreuna. Un om a creat nu numai orasul, dar si faima lui. Cele mai importante cladiri istorice din oras au intrat, in 1994, in patrimoniul mondial UNESCO.

Am fost prima data in zona Basilicii di Monte Berico de unde se poate vedea o frumoasa panorama a orasului:

Apoi am ajuns in Piazza dei Signori unde am admirat Basilica Palladiana. Cea mai spectaculoasa cladire a orasului o reprezinta Teatro Olimpico, ultima lucrare a lui Palladio, pe care din pacate nu am reusit sa o vad (poate la o viitoare vizita…). Teatrul este construit din lemn, cu scaunele aranjate in semicerc. Perspectiva este utilizata pentru a da impresia de scena foarte adinca.

Am mai strabatut citeva stradute inguste, pietruite, asa cun intilnesti in majoritatea oraelor italiene. Iata mai jos citeva imagini din Vicenza realizate in 27.10.2016. Aceleasi imagini le puteti vedea si aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *