Despre Cipru, insula Afroditei

Cipru este a treia insula ca marime din Marea Mediterana dupa Sicilia si Sardinia si este o insula de o mare frumusete, cu forme geografice uimitor de contrastante mergand de la plaje cu nisipuri aurii pana la munti majestuosi impaduriti, campii neatinse de mana omului si sate captivante prin asezarea si traditia lor.Situata in partea rasariteana a Marii Mediterane insula se bucura de una dintre cele mai sanatoase clime din zona. Cipru este cunoscut in special ca Insula Afroditei. Potrivit mitologiei, aici este locul in care zeita greaca a frumusetii si a iubirii s-a nascut din spuma marii.

harta_cipru1

Insula Cipru (în greacă Κύπρος / Kípros, în turcă Kıbrıs) este situată în sudul Turciei (70 km), la mică distanță de coastele Orientului Apropiat (100 km) și la 500 de km de Egipt. Populatia totala a insulei este de aproximativ 1.000.000 de locuitori.

După profilul geografic insula Cipru se afla în Asia. Insula e ocupată pe 2/3 din suprafață de Republica Cipru, care este stat membru al Uniunii Europene de la 1 mai 2004, iar la 1 ianuarie 2008, Republica Cipru a aderat la zona euro.. Restul de 1/3 al insulei este ocupată de Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) care a fost proclamată dupa interventia militară turca din anul 1974 si care este recunoscută doar de Turcia. Aici moneda oficiala este lira turceasca (cursul la casele de schimb de 1 Euro = 4,1 lire turcesti) dar se putea plati in multe locuri si direct in euro, bineinteles ca la un curs mai dezavantajos, iar restul uneori se primea in lire turcesti. In Ciprul de Nord turcii au impus fusus orar din Turcia (care este cu o ora inaitea orei din Romania) in timp ce in partea de sud este aceeasi ora ca in Romania.

Insula Cipru a cunoscut numeroase stăpâniri în decursul istoriei: asiriană, egipteană, persană, romană, bizantină. În secolul al XII-lea a fost ocupată de cruciați până în 1489, când a trecut sub stăpânirea Veneției. În 1571 a fost ocupată de Imperiul Otoman, iar în 1878 de Imperiul Britanic. La 16 august 1960 Ciprul a obținut independența de stat, constituindu-se ca republică federală binațională (greacă și turcă), în cadrul Commonwealth-ului Britanic.

Ce mai importanta mostenire de la britanici este circulatia rutiera pe partea stinga, la fel ca in Marea Britanie. Circulatia pe stinga este atit in partea de sud cit si in partea de nord, chiar daca in nord in rest se simte peste tot influenta puternica a Turciei. De asemenea, in ambele parti preturile la case si terenuri erau afisate in lire sterline, chiar daca tranzactiile respective se faceau in Euro sau in Lire turcesti. 

Limba greacă este vorbită în sudul insulei, limba turcă în partea de nord. În realitate, această divizare vine dupa intervenția militară turcă in Cipru din 1974, in care ciprioții greci din partea de nord au fost expulzați în sud. Totuși, din punct de vedere istoric, limba greacă în varianta sa cipriotă era vorbită de 82% din populația si era vorbită pe scară largă în toată insula. Restul populației vorbește limba turcă. Ca urmare a dominației britanice este utilizată și limba engleză, mai ales in partea de sud..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *