Kyrenia – principalul port din nordul Ciprului

In dimineata zilei de 29.01.2017 am plecat de la hotelul Oscar, cu autocarul, sa exploram orasul Kyrenia. Kyrenia (în greacă, Κερύνεια Keryneia; în turcă, Girne) este un oraș în partea de nord a insulei Cipru. Orașul este cunoscut pentru poziția sa strategică a portului său și pentru faptul ca a fost primul oras ocupat de catre armata turcă, cu ocazia invaziei insulei Cipru de către aceasta în 1974.

În perioada sa de dezvoltare maximă, orașul-fortăreață era brăzdat de depozite în care erau stocate fructe aduse din zonele rurale, în așteptarea exportului. Astăzi, portul este utilizat mai ales pentru ambarcațiuni de agrement iar clădirile sunt aproape toate transformate în restaurante cu mese dispuse pe malul apei. Un port mai mare este situat la o distanță de câteva mile de centrul orașului, în partea estică fiind utilizat pentru nave comerciale si feriboturi care fac legătura cu țărmul Turciei.

Castelul, situat în capătul estic al vechii fortărețe este un loc foarte pitoresc între zidurile căruia se află o capelă bizantină datând din secolul al XII-lea, unde se află elemente Romane târzii reutilizate. Principalele particularități ale exteriorului castelului sunt câteva turnuri circulare impunătoare construite de către Venețieni în anul 1540.

Cel mai important obiectiv din Kyrenia este pitorescul port, dominat de cladiri construite de venetieni, acum, transformate in baruri si restaurante situate unul linga celalat. In Kyrenia, ca de altfel in toata poartea de nord a Ciprului sunt multe cazinouri, care sunt luate cu asalt de turcii veniti de pe continent, acolo unde aceste cazinouri sunt interzise. Am vazut ca practic fiecare hotel mai mare are propriul lui cazino. In port erau multe ambarcatiuni mici care in perioada sezonului ofera diverse croaziere in imprejurimi.

Iata mai jos doua scurte filme realizate pe faleza in 29.01.2017 si in port in 01.02.2017:

In oras erau multe constructii noi, atit blocuri cit si hoteluri. De asemenea erau si multe cladiri in constructie. Timpul era prielnic si se lucra de zor la ridicarea acestora. Hotelurile erau pline de turisti, chiar daca eram in extrasezon! Am inteles ca dupa anul 1974 Turcia a incercat sa colonizeze partea de nord a Ciprului cu cetateni turci veniti in special din Antalya. Asta explica si ritmul in care se construiesc noi blocuri. Era interesant ca deasupra fiecarui bloc erau bidoane de apa, cite unul pt fiecare apartament. Apa era incalzita de catre razele Soarelui (direct din bidon sau cu ajutorul panourilor fotovoltaice) si este utilizata ca si apa menajera in gospodarie.

In vecinatatea portului era partea veche a orasului unde erau cladii mai vechi si strazi inguste pline de magazile mici care vindeau de toate. Strazile erau pline de turisti dar si de localnici. Si aici am vazut multe hoteluri mai mici.

Si in zilele urmatoare am mai mers in zona portului. De la hotel se putea merge pe jos – cam 15-20 de minute- printre blocuri pina in port. Hotelul avea si un trenulet tras de un tractor (de genul celor care fac legatura intre staiunile de pe litoralul Marii Negre) care circula la fiecare doua ore intre hotel si port, iar calatoria era gratuita.

Iata mai jos imaginile realizate in Kyrenia in perioada 29.01 – 01.02.2017:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *