Nicosia – singura capitala divizata din lume

harta_nicosiaIn 01.02.2017 am plecat in excursie la Nicosia – singura capitala divizata din lume, situata la 30 Km sud fata de Kyrenia.

Nicosia (greacă: Λευκωσία, turcă: Lefkoşa) este capitala Ciprului. Oorașul este împărțit în două, Lefkosa – capitala Republicii Turce a Ciprului de Nord și celalaltă parte e Nicosia, capitala Ciprului – țară membră a Uniunii Europene.

Situată pe râul Pedieos, Nicosia este centrul unui sector admnistrativ, și în prezent este singura capitală divizată din lume, partea nordică (turcească) și partea sudică (grecească) fiind despărțite de o “Linie Verde”, o zonă demilitarizată menținută de ONU. Orașul este un centru comercial, care produce textile, piele, ceramică, plastic și alte produse, iar mine de cupru se află în apropiere.

Cunoscut sub numele de Ledra sau Ledrae în antichitate, orașul devine scaunul regilor Ciprului în 1192. În 1489 a intrat sub autoritatea Veneției și a fost ocupată de turci în 1571. Nicosia a fost scena unor violențe extreme înainte de dobândirea independenței, urmând ca după invazia turcească din 1974, o parte din sectorul nordic să fie izolată printr-o graniță și să se transforme într-o zonă tampon a Națiunilor Unite.

Autocarul ne-a lasat in partea turca a capitalei, linga statuia generalului Ataturk. De aici am mers pe principala Ledra Street – principala strada a capitalei – si locul unde este si granita care imparte capitala in doua. Sunt doua puncte de control: unul in partea turca si unul in partea cipriota. La ambele nu am stat mult si a trebuit sa prezentam pasapoartele la control. Iata-ne deci ajunsi din nou in Uniunea Europeana! Parca totul era altfel aici: cladirile erau mai ingrijite si mai impresionante, iar in magazine se vorbea limba engleza. Erau prezente si toate marcile importante de magazine, la fel ca si in oricare alta capitala europeana. Vremea a fost insorita si temperatura placuta, asa ca au fost toate conditiile pentru o plimbare placuta!

Iata mai jos imaginile realizate in Nicosia in 01.02.2017:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *