Excursie la Salonic

Salonic (în greacă Thessaloniki, este al doilea oraș ca mărime din Grecia și principalul oraș din regiunea greacă Macedonia. Salonic are o populație de aproximativ 800.000 locuitori incluzând suburbiile, fiind astfel cel de-al doilea oraș ca mărime din Grecia și cel mai mare din nordul țării. Este de asemenea si un important centru universitar, iar in 1997 a fost Capitala Culturala Europeana.

A fost capitala unuia dintre cele patru districte romane ale Macedoniei și era condus de un praetor. A fost numit după Thessalonica, soție a lui Cassandru și soră a lui Alexandru cel Mare, care a fondat orașul. Ea a fost numită așa de tatăl ei Filip, pentru că a auzit pentru prima dată de nașterea ei după ce a înfrânt Tesalia.

Monumentele paleocreștine și bizantine din Salonic au fost înscrise în anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Am oprit in Salonic in 08.07.2017 pe Drumul spre Grecia cu autocarul si apoi am fost intr-o excursie acolo, din Olympic Beach in 12.07.2017. Pretul excursiei a fost de 10 euro/persoana, iar excursia am cumparat-o in autocar, de la o ghida care s-a urcat la Salonic si ne-a prezentat toate excursiile traditionale pt turisti. Noi am fost in celelalte excursii, asa ca am cumpratat doar excursia la Salonic. In pret intra tranportul cu autocarul dus-intors si o scurta prezentare a Salonicului facuta de ghida in auocar (de la care am primit si o harta A4).

Simbolul orasului este Turnul Alb. Turnul actual a înlocuit o fortificație bizantină mai veche, menționată în sec. XII. Otomanii au reconstruit-o, după ce sultanul Murad al II-lea a cucerit Salonicul în 1430, pentru a fortifica portul orașului. Turnul a devenit o închisoare vestită și locul mai multor execuții în masă în perioada otomană. Turnul Alb a fost remodelat considerabil după ce Salonicul a intrat în componența Greciei (in 1912).

In Salonic sunt multe obiective de vizitat: biserici, muzee si galerii de arta. Pe drumul spre Olympic Beach am vizitat biserica Sfantul Dimitrie, iar in excursia de citeva ore din 12.07.2017 am vizitat mai mult magazinele si mai putin obiectivele turistice. Poate data viitoare o sa reusim sa vizitam mai multe obiective turistice!.

Salonicul mi s-a parut un oras extrem de aglomerat, atit de masini cit si de oameni. Probabil ca fiind luna iulie, erau si multi turisti in oras. Se circula bara la bara si semnalizarea la schimbarea directiei era o floare rara! Din cauza masinilor si aerul de pe strazi era foarte poluat.

Iata mai jos imagini realizate in Salonic in 08.07.2017 precum si in 12.07.2017:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *