Despre Serbia si Belgrad

stema_serbieiChiar daca am mai trecut prin Belgrad in 29.06.2012 si apoi prin Zlatibor (unde am si stat o noapte), in drum spre Muntenegru, o sa prezint pentru inceput citeva date interesante despre Serbia si Belgrad.

Serbia (în sârbă Srbija / Србија), oficial Republica Serbia (în sârbă Република Србија/Republika Srbija) este o țară situată în centrul și sud-estul Europei. Serbia se învecinează cu Ungaria în nord; cu România și Bulgaria în est; Republica Macedonia în sud; iar cu Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și Croația în vest; granița cu Albania este în dispută. Belgrad, situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea, care este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei, este, de asemenea, printre cele mai mari din Europa de Sud-Est. Serbia este, totodată, și o tara candidata la aderarea în Uniunea Europeană. Tara provine din fosta RSFI Iugoslavia si din 05.06.2006 din fosta federatie Serbia-Muntenegru. 

Serbia este populată în majoritate de sârbi. Minoritățile semnificative îi includ pe albanezi (care sunt majoritari în Kosovo), unguri, bosniaci, țigani, croați, slovaci, bulgari, români (care sunt majoritari în Valea Timocului), recunoscuți sub această denumire doar în Voivodina. Cei din Valea Timocului sunt identificați sub denumirea de vlahi, denumire impusă de autoritățile sârbe. Serbia este constituită din trei teritorii: provincia Kosovo, provincia Voievodina și Serbia Centrală. În 18.02.2008, parlamentul provinciei sârbe Kosovo, având o populație majoritară albaneză, a declarat independența. Răspunsul din partea comunității internaționale a fost mixt. Serbia nu recunoaște independența și consideră Kosovo ca fiind provincie autonomă guvernată de ONU.

Dupa recensamintul din 2011 Serbia (fara Kosovo) are o populatie de 7.186.862 locuitori din care aprox 1,5 milioane de locuitori traiesc in Belgrad (inclusiv zona metropolitana). Suprafata totala a tarii este de 77,474 kmp  (Romania are 237.500 kmp).

Moneda oficiala este dinarul sarbesc. La data articolului 1 leu = 25,93 dinari si 1 euro = 118,79 dinari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *