Fortareata Kalemegdan din Belgrad

Kalemegdan este o fortăreață din Belgrad, situată în Parcul Kalemegdan. Ceea ce vedem astazi din Fortareata Kalemegdan dateaza din secolul al XVIII-lea. Nucleul fortificatiilor este reprezentat de Cetatea de Sus, accesibila prin mai multe porti si poduri masive (acum din lemn) de peste santuri adanci. Intrarea principala este Poarta Stambol, construita de catre turci in jurul anului 1750. Mare parte din Cetatea de Sus este acum parc iar zidurile masive reprezinta un loc favorit pentru belgradenii care vor sa se bucure de un pranz in aer liber sau cuplurile tinere in cautare de putina liniste romantica.

Complexul Kalemegan este situat exact la vărsarea râului Sava (pe malul drept al acestuia) în Dunăre, pe un deal, are o suprafaţă de peste 50 de hectare şi include şase zone: Veliki (marele) Kalemegdan, Mali (micul) Kalemegdan, Gornji Grad (Oraşul de sus), Donji Grad (Oraşul de jos), Savsku padinu (Versantul Savei) şi Dunavsku padinu (Versantul Dunării).

Tot in zona  este Monumentul Recunoştinţei faţă de Franţa, ridicat în 1930, ca simbol al prieteniei, cooperării şi asistenţei reciproce între Serbia şi Franţa în timpul primului război mondial.

Pe platforma fortaretei se mai afla si statuia cunoscută sub numele de Victor (Pobednik) care a fost realizată pentru a comemora victoriile Serbiei asupra Imperiilor Austro-Ungar şi Otoman de-a lungul războaielor ce au avut loc pe teritoriul balcanic.

Între fortificaţiile cetăţii, turiştii pot descoperi şi un muzeu militar în aer liber.

Iata mai jos un scurt film realizat de pe platforma fortaretei:

:

Noi am fost aici in seara zilei de vineri 22.10.2017 si in dupa amiaza zilei de simbata 23.09.2017. Am vazut multi turisti in zona care admirau in special panorama de sus spre Sava si Dunare. Am vazut ca inca se mai lucreza in multe zone la reabilitarea unor parti ale fortareti. Ziua am vazut ca in zona sunt si restaurante, de la care era o panorama foarte frumoasa. Am vazut chair ca se oficia si o casatorie religioasa.

Zona era foarte frumoasa si am avut ocazia de a o admira si din croaziera in care am fost in dupa amiaza zilei de 23.09.2017.

Iata mai jos imagini realizate din Fortareata Kalemegdan in 22-23.09.2017:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *