Catedrala Sfântul Sava din Belgrad

Catedrala Sfântul Sava din Belgrad este cea mai mare catedrala ortodoxa din Balcani si una dintre cele mai mari din lume. Biserica a fost construită în amintirea Sfântului Sava, fondatorul Bisericii Ortodoxe Sârbe și o figură importantă în Serbia medievală. Este construită pe podișul Vračar, locul unde, se presupune că rămășițele sale au fost arse în 1595 de Sinan Pașa, Mare Vizir al Imperiului Otoman.

Dimensiunile sale sunt:

  • înaltimea: 70 de metri
  • lungime 81 de metri de la Nord la Sud, respectiv 91 de metri de la Vest la Est
  • punctul cel mai înalt: 134 de metri
  • crucea aurită de pe turla principală: 12 metri înălțime.

Pe bolțile catedralei se află 18 cruci aurite, iar clopotnița este înzestrată cu 49 de clopote. Suprafața catedralei este de 3.500 mp, la care se adaugă trei galerii de 1.500 mp, la primul nivel, inclusiv o galerie de 120 mp, la al doilea nivel. Catedrala are capacitatea de 10.000 de persoane și de 800 de coriști în balconul destinat acestora. Subsolurile catedralei, găzduiesc încă o biserica, de 1.800 mp. suprafață. Într-o cripta a acesteia se află fragmente din veșmântul Sfântului Sava.

Interiorul catedralei este in plin proces de pictare fiind plin de schele si grilaje de protectie. Nu cred ca in aceste conditii se oficiaza slujbe in catedrala. In schimb biserica din subsol este finalizata si probabil ca aici se si oficiaza slujbele.

Chiar linga Catedrala se mai afla o biserica mai mica care este finalizata.

Iata mai jos imagini realizate in zona Catedralei Sfântul Sava precum si in interiorul acesteia in 22.09.2017:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *