Parcul Güell din Barcelona

barcelona_17.11.2017Parcul Güell este un parc cu elemente arhitectonice deosebite, situat în partea superioară a colinei El Carmel în districtul Gracia al Barcelonei, Catalonia, Spania. A fost proiectat de arhitectul Antonio Gaudí și construit între anii 1900 – 1914. Se află din 1984 printre locurile din patrimoniul mondial UNESCO.

Parcul se întinde pe o suprafață de 17.18 hectare. Designul arată în mod clar o parte a unui arhitect și stilul unic al lui Gaudi care rezultă evident din oricare element indiferent de dimensiunile acestuia. Există forme ondulate de parcă ar fi râuri de lavă, pasaje acoperite cu coloane de forma unor copaci, stalactite și forme geometrice. Multe din suprafețele existente sunt acoperite cu bucăți de ceramică sau sticlă colorate în stil mozaic numit Trencadis.

Numele parcului vine de la numele proprietarului terenului, Guell, un „dezvoltator imobiliar” de început de  secol 20  care şi-a dorit să construiască pe un teren sterp de 15 hectare, în pantă, un cartier rezidenţial luxos şi exclusivist, împrejmuit de un zid înalt şi cu porţi de intrare păzite. Sub influenţa oraşelor-grădină englezeşti care erau la modă în acele vremuri, Guell-finanţatorul l-a angajat pe Gaudi, arhitectul  momentului în Barcelona, care i-a proiectat un parc bine gândit, cu alei separate pentru pietoni şi maşini, cu spaţii publice şi un număr de 60 de loturi pentru construcţia de case particulare.  Gaudi a construit, amenajat şi decorat spaţiile publice ale parcului, însă proiectul imobiliar nu a avut succes, astfel că în parc a locuit doar Guell proprietarul terenului, Gaudi arhitectul, care a primit gratuit  un lot  şi Trias, cumpărătorul singurului lot vândut.

A fost o adevarata incintare sa putem vizita Parcul Güell in 17.11.2011 si sa descoperim constructiile incintatoare si aranjamentele cu diverse plante. De asemenea din parc se poate vedea i incintatoare panorama a barcelonei.

Toate imaginile realizate in 17.11.2011 in Parcul Güell din Barcelona le puteti vedea aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *