Novi Sad vazut din Fortareata Petrovaradin

Petrovaradin este o parte din aglomerația urbană a orașului Novi Sad. A fost o fortăreață importantă pe Dunăre și locul unei importante bătălii istorice, în care Eugeniu de Savoia a învins forțele Imperiului Otoman (5 august 1716). Constructia cetatii a durat timp de 88 de ani (1692-1780), durata relativ mica de timp tinand cont de suprafata imensa pe care se intinde cetatea.

Cetatea a fost construita de catre austrieci si avea scopul de a se apara de atacurile frecvente ale turcilor din acea perioada. Fortareata Petrovaradin nu arata pe vremuri asa cum arata astazi, pe atunci avand o poarta principala exterioara cu un mic pod de lemn care ajuta la trecerea apei. Dupa ce se trecea podul, aparea o alta poarta in cetatea interioara, care desemna drept intrarea in fortareata. In mijlocul cetatii se afla o bisericuta, mai multe rezervoare rotunde de apa si fortul comandantului. Pe zidul exterior exista un mic cap de pod care servea pentru bateria de artilerie si un turn cu 5 orificii pentru arme. In interiorul fortaretei mai erau si 200 de case acoperite cu scandura, multe hambare, depozite de munitii si de cereale. De asemenea, existau foarte multe culturi de vie de unde locuitorii isi procurau propriul lor vin. Zidurile mari, inalte si abrupte, santurile de apa si podurile mobile, sunt elemente caracteristice ale acestei cetati.

Astazi, cetatea pastreaza farmecul din vechile timpuri. Fortareata se intinde pe o suprafata imensa, numai coridoarele din interiorul ei avand 16 km, si are 4 etaje. De asemenea, in marea fortareata Petrovaradin se afla si Muzeul Fortaretei, Academii de arta, Observatorul Astronomic, Muzeul de Arhiva, mai multe hoteluri si restaurante, galerii de arta subterane, Planetariumul si multe alte magazine de suveniruri.

Un element interesant al fortaretei este turnul cu ceas  Limbile ceasului sunt invers decit la un ceas normal: limba mare indica ora, iar limba mica indica minutele. Explicatia este urmatoarea: in vremuri de demult, pescarii puteau observa din departare mai usor limba mare decat cea mica.

Accesul la cetate se face pe podul Petrovaradin si se poate ajunge pina la cetate cu masina. Noi am parcat la baza fortaretei si am urcat pe scari. De pe zidurile acesteia am putut admira o frumoasa panorama a Novi Sad-ului. Noi am fost acolo duminica 12.11.2017 si am vazut mai multe grupuri de turisti care vizitau locul.

Iata mai jos un scurt film realizat de pe zidurile Fortaretei Petrovaradin:

:

Mai jos sunt imaginile realizate in zona Fortaretei Petrovaradin si de pe zidurile acesteia in 12.11.2017:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *