O scurta oprire la Zrenjanin

Pe drumul de intoarcere de la Novi Sad, duminica 12.11.2017, am facut o scurta oprire la Zrenjanin, oras infratit cu Aradul.

Zrenjanin este reședința districtului Banatul Central din Voivodina (Serbia). În 2011, orașul avea o populație de 75.743 locuitori, iar impreuna cu imprejurimile populatia era de 122.714 locuitori. 

Orașul este actualmente numit în onoarea și memoria comunistului voivodinian și partizanului Žarko Zrenjanin Uča (1902–1942). În trecut, orașul a fost numit Bečkerek (Бечкерек), sau Veliki Bečkerek (Велики Бечкерек). În anul 1935, orașul a fost redenumit în Petrovgrad (Петровград), în onoarea regelui Petru I al Serbiei. În germană, orașul este cunoscut sub denumirea de Großbetschkerek sau Betschkerekm, pe când în maghiară, numele său este Nagybecskerek, iar in romana numele a fost Becicherecu Mare .

Se presupune faptul că denumirea inițială, Bečkerek/Becskerek, derivă din cuvântul maghiar kerek (“pădure”) și numele unui nobil maghiar al secolului al XIV-lea, Imre Becsei. Așadar, într-o traducere ad litteram, semnificția numelui ar fi aceea de “pădurea lui Becsei”. În limbile Banatului, acesta a primit de asemenea determinantul de “mare”, cu scopul de a face o diferențiere între acesta și localitatea cu același nume din Banatul Românesc (Becicherecu Mic din JudetulTimiș).

Am oprit in parcarea de linga Primaria orasului, profitind de faptul ca era duminica si parcarea fiind fara taxa. Am remarcat ca pe cladirea Primariei era o o placa in mai multe limbi, inclusiv in limba romana:

DSC_1149_new

Am pornit la pas prin zona pietonala si am admirat frumoasele cladiri din zona precum si statuia regelui Petru I al Serbiei. Am remarcat ca majoritatea cladirilor erau renovate si bine intretinute. Nu erau prea multi oameni pe strada, poate ca din cauza ca era duminica dupa amiaza. Am ajuns si la canalul Bega (acelasi care trece si prin Timisoara) unde am vazut chiar si un vaporas:

DSC_1176_new

Mai jos sunt toate imaginile realizate in Zrenjanin in 12.11.2017:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *