Transportul public in Lisabona

Transportul public este operat de mai multe companii in functie de tipul acestuia:

– Transportul subteran este operat de catre Metropololitano de Lisboa. Exista 4 linii de metrou diferentiate prin culori: Rosu, Galben, Albastru si Verde.

Lisbon-metro-map

Metroul a ajuns pina la Aeroport – linia Rosie – astfel incit este usor sa ajungi de la Aeroport si cu metroul in majoritatea partilor Lisabonei. Exista mai multe statii unde se intersecteaza cite doua magistrale astfel ca se poate schimba usor linia de metrou. Am remarcat ca in fiecare statie se poate trece fara a mai prezenta cardul intre sensurile de mers, ceea ce e bine daca, din greseala ai ales gresit sensul in care doresti sa mergi cu metroul

– Transportul la suprafata este operat de Companhia Carris de Ferro de Lisboa care opereaza cursele de autobuz si de tramvai, precum si lifturile si funicularele.

– Transportul fluvial pt traversarea fluviului Tejo este operat de Transtejo.

Pe linga aceste companii mai sunt si altele care opereaza trasee de autobuze si de tramvaie turistice. De asemenea exista mai multe gari de unde se pot lua trenuri suburbane pt localitatile turistice din jurul Lisabonei.

Harti mai detaliate cu retelele de transport public din Barcelona puteti vedea aici si aici.

Noi am circulat doar cu metroul si cu tramvaiul. Biletele sunt din carton, de marimea unui card bancar. Biletul ca atare (Viva viagem) costa 0.50 euro si se poate incarca cu calatorii, diverse tipuri de abonamente zilnice sau cu valori in Euro. Aceleasi bilete sunt valabile pt cursele cu metroul, autobuzul si tramvaiul.

Un bilet pt o calatorie cu metrou / autobuz / tramvai costa 1,45 euro si este valabil 60 minute de la prima validare (inclusiv la schimbarea liniei de metrou de ex). Biletele se pot cumpara si in autobuz sau in tramvai dar sunt mai scumpe decit cele luate de la automate sau de la ghisee.

Un abonament de o zi pt metrou / autobuz / tramvai costa 6,30 euro si este valabil 24 ore de la prima validare.

Un abonament de o zi pt metrou / autobuz / tramvai / Transtejo costa 9,35 euro si este valabil 24 ore de la prima validare.

Un abonament de o zi pt metrou / autobuz / tramvai / tren regional (Sintra, Cascais, Azambuja, Sado) costa 10,40 euro si este valabil 24 ore de la prima validare.

In toate statiile de metrou exista automate de la care se pot cumpara toate tipurile de bilete si abonamente:

DSC_3414_new

Automatele accepta pt plata atit monede si bancnote cit si carduri bancare. Dau si rest dar nu mai mult de 10 euro (in monede). In statiile mai mari exista si ghisee cu operator de unde se pot cumpara bilete si abonamente.

Ca si in multe orase mari din Europa exista si aici Lisboa Card care ofera pe linga posibilitatea de a folosi mijloacele de transport in comun si intrarea in mai multe muzee precum si discounturi la diverse tururu turistice. Un card pt 24 de ore costa 19 euro, unul pt 48 de ore costa 32 euro si unul pt 72 de ore costa 40 euro.

Metroul este foarte cautat de catre localnici dar si de catre turisti. In perioadele de venire si de plecare de la serviciu este foarte aglomerat. Statiile sunt relativ simple, fara prea multe facilitati si panori multimedia cu reclame.Peste tot am vazut denivelari in pardosea pt nevazatori in apropierea liniilor si a iesirilor. Nici in vagoanele de metrou nu am vazut reclame scrise sau monitoare cu diverse anunturi. In fiecare vagon sunt harti intutive cu magistralele de metrou, attfel incit poti sti in orice moment unde te afli. Statiile care urmeaza sunt anuntate vocal si pe panouri indicatoare amplasate la capetele fiecarui vagon de merou. In toate statiile de metrou am vazut panouri care indica cite minute mai sunt pina la sosirea urmatorului tren.

Exista mai multe trasee turistice cu renumitele tramvaie de epoca, cel mai renumit fiind tramvaiul 28 a carui statie de plecare este in Piata Martim Moniz. Despre calatoria cu tramvaiul voi povesti intr-un articol separat.

DSC_4194_new

Iata mai jos imaginile realizate la Lisabona cu mijloacele de transport in comun:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *