Catedrala Patriarhala Santa Maria Maior din Lisabona

Catedrala Patriarhală Santa Maria Maior este cel mai vechi locaş de cult din Lisabona. Având în vedere vechimea sa şi multiplele lucrări de restaurare executate în timp, în prezent clădirea este o expresie compozită a mai multor stiluri arhitecturale: romanic, gotic, baroc şi neoclasic, combinate într-o structură robustă aureolată de o atotcuprinzătoare alură medievală.

Faţada edificiului, care aduce cu o fortăreaţă, este unul dintre elementele originale ale bisericii, datând de la jumătatea secolului al XII-lea (între 1147 şi începutul secolului al XIII-lea), când construcţia a fost ctitorită de primul rege al Portugaliei, Afonso Henriques, pe situl unei foste moschee. De la inaugurare până în prezent, catedrala a fost sediul episcopiei oraşului Lisabona, primul episcop fiind Gilbert de Hastings, un cruciat englez.

Unele dintre elementele de interes din interior se referă la trei morminte gotice situate în arcada bisericii (şi care datează din secolul al XIX-lea), la sacristia în stil baroc (din secolul al XVII-lea) şi la capela neoclasică (capela principală) care prezintă notabile tuşe neoclasice şi unde se află mormântul Regelui Afonso.

Catedrala este situata pe o strada in panta si intr-o curba destul de periculoasa. In pls pe strada sunt si doua linii de tramvai care fac ca zona sa fie foarte aglomerata. 

Mai jos puteti vedea si imaginile realizate in Piata Comertului in 24.02.2018 (inclusiv de pe faleza din fata pietei:: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *