Plimbare cu tramvaiul 28 prin Lisabona

Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Lisabonei este tramvaiul. Toate tramvaiele pe care le-am vazut erau vechi dar circulau fara probleme pe strazile inguste ale orasului. Majoritatea erau galbele, dar mai erau si unele rosii. Erau atit tramvaie care circulau ca mijloace de transport in comun cit si tramvaie turistice.

Primul tramvai din Lisabona a fost introdus în noiembrie 1873, fiind tras de cai. Abia în august 1901 a circulat primul tramvai electric în Lisabona și într-un an, toate au fost “convertite” la electricitate.
Tramvaiul 28 este celebru pentru că respectă designul original, cel din 1930, merge prin cartiere vestite precum Baixa, Alfama, Chiado și nu este nici prea scumpă călătoria. Biletele pot fi achiziționate de la aparatul de bilete din stații sau de la vatman (in acest caz biletul este mai scump). 

Statia de plecare pt tramvaiul 28 este in Piata Martim Moniz. Aici doritorii se aseaza frumos la o coada liniara (fara a fi persoane care intra in fata…) si asteapta cuminti sa intre intr-un tramvai.care ajunge in statie. In statie era o persoana care vindea bilete si se asigura ca in tramvai nu intra mai multe persoane decit numarul permis. La a doua incercare de stat la coada am reusit si noi sa prindem un loc in tramvaiul 28 din Piata Martim Moniz. Tramvaiul era vechi dar foarte bine intretinut. Vagonul in care am urcat avea 20 de locuri pe scaune si 18 locuri in picioare, deci in total intrau 38 de persoane in vagon. Biletul pt calatoria cu tramvaiul a costat 1,45 euro/persoana, care este de fapt pretul standard a unui bilet pt o calatorie cu metroul / autobuzul / tramvaiul. De fapt am incarcat aceasta suma pe cardul de calatorie Viva viagem si am validat cardul la un cititor de la intrarea in tramvai. 

Noi am ales o varianta de circuit care ajunge tot in Piata Martim Moniz. Calatoria a durat aproape o ora si ne-a purtat pe stradute inguste si in panta unde am vazut ca atit soferii cit si pietonii au dat de mai multe ori prioritate tramvaiului. La un moment dat am observat ca in tramvai s-a urcat si doi controlori care au verificat prima data actele vatmanului si apoi au verificat tacticos biletele pasagerilor. Nu am vazut sa gaseasca calatori fara bilet.

Iata mai jos un scurt film realizat din tramvaiul 28 in 26.02.2018:

Mai jos puteti vedea si imaginile realizate din tramvaiul 28 in 26.02.2018: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *