Lisabona vazuta din castelul Sao Jorge

Castelul Sao Jorge (Sfântul George) este unul dintre cele mai vechi edificii din Lisabona şi, în virtutea trecutului său istoric, una dintre cele mai valoroase atracţii turistice din capitala Portugaliei. Castelul este situat în districtul Alfama, în vârful celui mai înalt deal din Lisabona, ceea ce înseamnă că oferă cele mai bune privelişti panoramice ale oraşului. În genere este considerat ca făcând parte din patrimoniul lăsat de pe vremea dominaţiei maure, deşi situl fusese anterior ocupat de structuri de fortificaţie ridicate şi consolidate de către romani şi, ulterior, vizigoţi.

Castelul a fost sediul regalităţii maure până în 1147 când a fost cucerit de către Afonso Henriques, primul rege al Portugaliei, în contextul mai amplu al cruciadelor creştine. Regele s-a bucurat atunci de ajutorul luptătorilor europeni din nord, în special al englezilor, motiv pentru care castelul a fost numit după sfântul patron al Angliei (relaţiile diplomatice de durată dintre Portugalia şi Anglia şi-au atins climaxul prin pactul Anglo-Portughez din 1371). După ce a fost luat de la mauri, castelul a devenit reşedinţa regilor Portugaliei (Alcacova în portugheză), o funcţie pe care a păstrat-o până la construirea Palatului Ribeira (şi care a devenit noua reşedinţă regală) la ordinul Regelui Manuel I în cursul secolului al XVI-lea. Una dintre camere sale era folosită în mod constant pentru a-l găzdui pe Vasco da Gama în timpul şederilor acestuia în Lisabona, după ce exploratorul se întorcea din călătoriile sale pe mare.

De atunci, castelul a intrat într-o lungă perioadă de degradare, pierzându-şi din importanţă. Cutremurul din 1755 l-a afectat în mod considerabil. Ceea ce a rămas din această structură istorică se rezumă la zidurile principale ale fortificaţiei, câteva camere reconstruite (dintre care una, Casa Ogival, adăposteşte aşa-numita Olissiponia, un spectacol multimedia care povesteşte istoria oraşului Lisabona punând accent pe momentele principale: Inchiziţia, marele cutremur şi altele asemenea) şi la 18 turnuri, dintre care cel mai vizitat este Turnul lui Ulise (fost sediu al arhivei Torre de Tombo, şi care acum adăposteşte Camara Escura, un periscop ce dă vizitatorilor prilejul de a se bucura de o privelişte panoramică la 360 de grade a oraşului).

Castelul Sfântul George este un obiectiv turistic valoros, un loc plin de istorie şi o atracţie ce nu trebuie omisă de către vizitatorii oraşului Lisabona. Biletul de intrare pt adulti costa 8,50 Euro/persoana si sunt diverse reduceri pt copii, elevi si studenti, pensionari si familii cu copii.Eu am fost la orele prinzului si erau deja multi turisti dornici sa viziteze castelul si sa vada o frumoasa priveiste asupra Lisabonei din interiorul castelului si de pe zidurile lui.

Iata mai jos un scurt film realizat din castelul Sao Jorge in 26.02.2018:

Mai jos puteti vedea si imaginile realizate din in 27.02.2018 in zona castelului si din interiorul acestuia: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *